Корупцията ни трябва, за да оцеляваме

6221
Корупцията ни трябва, за да оцеляваме
Снимка: iStock/Guliver

За трета поредна година България се оказа държавата от Европейския съюз с най-високи нива на корупция. Докладът на организацията Transparency International („Прозрачност без граници“) отново трие сол на всички институционалния "усилия" за борба с това толкова човешко явление, старо като света и необходимо за поддържането на живот от типа "ден за ден" тук на Балканите. Корупцията не е усещане, тя е оцеляване и начин на общуване - без думи, а с конкретни суми.

Коментар на редактора

Експерт: Европейските чиновници не се интересуват от корупцията в България

"В началото политиците повярваха, че Европейският съюз ще донесе правила и няма да правят, каквото им се иска, това се отрази в начал...

Когато отидете на лекар, уважаеми читатели, нима не търсите в много от случаите начин я с кутия бонбони, я с домашно вино, я с "вземи сега тия 50-100-1000 лева", за да минете по-напред в прегледа, за да ви излекуват по-бързо, за да отскочите една позиция преди планова операция на някой друг? А? Нещо казахте ли? Случва ни се, тъхомълком - на всеки според възможностите.

Когато искате да запишете малкия в детската градина срещу входа на блока, нима много от нас не отиват "при когото трябва", за да се случат нещата без много шум? А после следва съответното дарение или отблагодаряване по собствено усмотрение.

Когато са на път да ви ударят сериозен акт за поредните 100 км над ограничението, вие не подхождате ли с тренирано хладнокръвие към органа на реда, който ви обяснява междувременно как "сега аз, като ти напиша тая глоба, колко проблеми ще ти създам, а може и по друг начин, нали..."? И се разбирате - без думи, със стиснати ръце.

Почти навсякъде си има тарифа - за вземане на изпити, за настаняване на службица, за произнасяне на Темида във ваша полза, за да е възможно да оцеляваме някак. В противен случай се налага да минете по установения ред, където е тромаво, трудно и се лее пот. Но пък носи удовлетворение - голо удовлетворение, за съжаление.

Къде нареди България Transparency International в класацията за корупция през 2017-та?

Mеждународната организация за борба с корупцията Transparency International обяви резултатите от годишното изследване Индекс за възприя...

Тези примери са схематични и набързо хвърлени. Те отразяват част от битовото ни потребление на корупцията. Тъй като с почти всеки можеш да се разбереш на принципа на аверчетата - "ще почерпиш". И забележете - тези корупционни практики не са толкова страшни за националното измерение на държавата, защото те са част от амалгамата ни от ценности и народопсихология, която, както знаем, трудно се мени.

Когато обаче битовите аспекти в уреждането на отношенията ни се прехвърлят на високо ниво и когато лобисти и онези, повярвали, че всичко им е по принцип дадено, започнат да пишат и налагат фундаментите на правовата държава, гледайки през окуляра на офшорните си сметки - тогава сме я загазили. Когато корупцията пише законопроекти, източва публичен ресурс, превръща банки във финансови пирамиди, подготвя заменки, строи в градината на баба ви по морето, катери бетонобъркачките по планината, разбива зелената площ в квартала, кара ни да я дишаме, да я усещаме, впила се в гърба ни като вендуза - ето тогава трябва да се борим с нея, за да оцеляваме.

Но ние смятаме, че както може с два килограма луканка, така става и с два закона. И нямаме оправдания за констатациите на Transparency. Но тъй като те ни пречат на битуването, ще им покажем, да речем, среден пръст.

Толкова! Наздраве и лека нощ!

Корупцията в България изправя Брюксел пред дилема

През последните 11 години България е обект на специален мониторинг за прилагането на принципите на правотата държава. Корупцията в стра...

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com