Лицемерието българско оръжие в Сирия

19951
Лицемерието българско оръжие в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

В Източно Алепо руски военни откриха боеприпаси и оръжие, произведени в България. Тази новина, която всъщност е новина от доста време насам, отново е на гребена на вълната в общественото съзнание.

Коментар на редактора

Защо?!

Защо няма и думичка в обясненията на прокуратурата за катастрофата в Хитрино относно жп релсите и състоянието им? Защо не бяха пуснати ...

Нещата с прословутото ни оръжие са сравнително прости. Съвсем официално България продава оръжейна продукция на Саудитска Арабия и Катар, а какво правят Рияд и Доха от там насетне също е ясно – снабдяват тези, които използват за прокарване на своите интереси в Сирия. Да не забравяме и взривът в Анево при изпитание на гранатомети - кой тогава и ги тестваше - американски подизпълнител на Пентагона и защо. "Биволъ" пък припомня как беларуски самолети са кацали с изключени транспондери в Горна Оряховица и там са товарели неясно какво. Точно с оръжие от Беларус Пентагона реши да въоръжава "умерената" опозиция в Сирия по програма, която претърпя пълен провал и беше спряна, за да бъде заменена с друг подход - да се пращат "военни съветници" за удобните за САЩ групировки в Сирия. Между другото сега точно прокуратурата в Горна Оряховица проверява какво е това от репортажите на Диляна Гайтанджиева от Сирия. А българското оръжие цъфна в големите руски медии.

Играта не е измислена от България, но се играе и от България. Сега във фокуса на вниманието е оръжието ни в Сирия, но нека всички превъзбудени души се запитат и да попроучат какво сме правили по времето на Студената война, къде сме изнасяли продукцията на "Арсенал" АД, както и къде сме изнасяли опит в производството (бел. ред. – модерно казано ноу-хау) на най-добрите АК-47 в света! На мнозина нищо не им говори името инж. Николай Ибушев, но това е главният изпълнителен директор на "Арсенал" от 1997 година досега. Ибушев е завършил Политехническия университет в Тула, Русия, от 41 години работи в "Арсенал" и е бил личен съветник на военния министър на Сирия. Съвсем спокойно може някоя "голяма телевизия" да вземе да пита г-н Ибушев за какво е съветвал сирийците и по кое време ги е съветвал – дали не е по онова време, в което още бяхме част от Варшавския договор и "Кинтекс" беше единственото име що се отнася до оръжейната търговия от гледна точка "България" с непоклатимите надзор и санкция на СССР? Мария Захарова т.е. говорителят на руското външно министерство може да коментира и тази тема, докато Москва играе ролята на велик умиротворител в Сирия! Или началниците на Захарова повече ги боли, че вече не налагат лиценз на продаваното от нас оръжие, за да продължава да печели и "страна огромная"...

Лицемерието с оръжейната индустрия винаги е било на страхотно ниво. А лицемерието спрямо режими като този в Саудитска Арабия – заради петрола, е още по-страхотно. Държави като САЩ, като Русия и като Германия са продавали и продават далеч повече и директно точно с ясното намерение оръжието да отиде в Сирия в защита на техния интерес. След това са първи по съболезнования – лицемерие, та дрънка!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com