На дъното

7910
На дъното
Снимка: Getty Images/Guliver

Забележете: Да се говори за бедността отдавна е десета глуха на медиите. Темата няма как да издържи на сензационния порой от прихващачите на внимание като катастрофи, кражби, убийства, търкалящи се в складове репортери, изписването на "Локо София" на мемориала на мира в Хирошима. В такава конкуренция данните на Евростат, че над 2 милиона българи живеят на ръба на социалното изключване в поголовна бедност, са някаква маргинална работа и фонов шум, който буди досада и бързо потапяне с натъпкани в джобовете камъни в новинарския поток.  

Как бедността стана безинтересна? 

Ето как: политическата адженда се фокусира върху прилепчиви теми в няколко оси - неолиберализъм-консерватизъм, Сорос и Антисорос, Путин и Тръмп и серията от битови инциденти, с които настъпателно се започва новинарска емисия. Eжедневната размазана кола по магистрала "Тракия" се превърна в информационен дар и рейтингообразуващ фактор, от който никой не иска да си лиши. Но вероятно най-големият проблем е, че новите леви движения се концентрираха върху проблемите за правата, ЛГБТ общностите, сексуалните издевателства на #MeToo и един креслив порив към виктимизация, в който оскърбените и унижените не са презряната работническа класа, която продължава да съществува и да се пържи в собствен си сос на 500 лева заплата и 700 лева разходи, а онези, чиито в повечето случаи безпроблемно икономическо съществуване е накърнено от терзанията по смяна на пола. В това отношение новите леви извършиха изключително наивна подмяна по пирамидата на Маслоу, а и на самия Маркс - фокусът попадна върху високите стъпала, когато самите основи продължават да стоят разнебитени, но всеки гнусливо бяга от досега с тях. Бедността стана немодерна.

И не само немодерна: стана неразбираема и неразказуема. В политическия наратив бедността е резултат не от несправедливост, а от сто процентов погрешно изживян живот. Провалът не е системен, а личен. Вместо сбъдване на тоталитарната амбиция за монетарен успех, си се сгромолясал на дъното и сега трябва да теглиш така, както се тегли в ада, но приживе, че да се подготвиш навреме. А медиите комфористки удостиха социалното изключване с невниманиеНа бедността се гледа само отгоре, през статистика. Дроново наблюдение. Един Карбовски не е достатъчен, друг няма. А за него лекомислено се махва с ръка, че видиш ли все по дъната ходил, нямало ли друга работа. Два милиона маргинали изглежда не са ви достатъчни. Абе стига, дай да видим какво е рекъл Путин, Орбан и Барозу и да помислим как да се ориентираме геополитически. 

Разбрах, спирам, да не се мъчим. Иначе Путин каза, че...

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com