Не ни натрапвайте целодневното обучение

8916
Не ни натрапвайте целодневното обучение
Снимка: БГНЕС

В края на миналата седмица Янка Такева изплака, че ако не бъдат дадени 20 млн. лв., няма да има възпитатели за целодневно обучение в средните училища.

Коментар на редактора

5000 възпитатели ще останат без работа, ако не бъдат отпуснати 20 млн. лв. за целодневно обучение

Според Янка Такева 5000 възпитатели от средните училища ще останат без работа от февруари, ако не бъдат отпуснати допълнително 20 млн. ...

Разбира се, много е жалко, че учители остават без работа, но натрапеното целодневно обучение, като гарантиране на работните места на възпитателите, едва ли е най-добрата мярка за съживяването на образованието ни.

Истината е, че все повече родители се замислят ефективно ли е целодневното обучение, а много от учителите с опит сами признават, че това не е добър вариант за детето.

Поради много причини българските училища не могат да предложат адекватни условия за целодневно обучение (в някои от тях няма условия и за почасово пребиваване).

Образователният процес в занималнята , през по-голямата си част, е едно укротяване на децата, които напълно естествено, са уморени от сутрешните занимания. Домашните често просто се подсказват от учителката, за да се приключи по-бързо.

Децата се хранят с вафли и други нездравословни храни от училищния бюфет.

951 семейства без детски, заради отсъствия на учениците

951 семейства с общо 1030 деца не са получили детски надбавки заради натрупани отсъствия от децата им. Това показва справка на Агенцият...

Често, независимо от наличието на занималня, остават ненаписани домашни, които детето тепърва трябва да прави у дома.

Да, занималнята е удобна за родителите, които работят и нямат възможност да вземат детето си на обяд, но не са малко тези, които вече са разбрали, че няма смисъл да подлагат ученика на това излишно натоварване и намират начин да спестят прекарването на 8-9 часа на детето си в класната стая.

Съществува и порочната практика да се подписват молби за посещението на занималня, което уж обвързва родителя детето му задължително да посещава следобедните занятия.

По този начин се спира и затруднява възможността ученикът да посещава извънкласни занимания (извън сградата на училището – глътка въздух и промяна на обстановката, която е много важна за едно дете), което в малките градове води до закриване на кръжоци и други курсове, заради липса на деца. Получава се една война между училищното ръководство и детските клубове по интереси, които трудно оцеляват без необходимия брой деца.

И нещата няма да се променят, като се назначат повече възпитатели.

Основно образование ще се завършва в 7 клас, матура и след 10 клас

Учениците от първи до трети клас няма да получават двойки и шестици, защото учителите няма да им пишат оценки в числа. Така хлапетата ...

Така че вместо да се инвестира в нещо, което очевадно не е ефективно нека най-сетне се започне с така чаканата промяна в учебните планове, съдържанието на учебните помагала и изобщо смяната на досегашната училищна обстановка и атмосфера с нова и интерактивна среда, която да бъде по-близо до нуждите и потребностите на съвременните деца.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com