Номер 1 сме по смъртност заради старото ненормално - разрушените болници и прогонените лекари

13121
Номер 1 сме по смъртност заради старото ненормално - разрушените болници и прогонените лекари
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпреки пословичната готовност да очакваш най-лошото, съмнявам се, че са били много хората, които са мислили, че е възможно България да се превърне в страна номер едно по смъртност от коронавирус на глава от населението - в целия свят. Дори на краен песимист, мисля, не би могло да му хрумне. Този краен песимист би имал логична причина все пак да се откаже от подобна прогноза - и тя е че страната ни всъщност въобще няма необходимите демографски предпоставки да оглави подобна класация. От коронавирус се умира най-много, статистически, от 77 нагоре. А тук средните години, на които си отича човек, са около 75. От коронавирус си отиват много хора от струпването им в старчески домове. А тук те са много, много малко, в сравнение със западните страни, понеже нито има кой да си ги позволи, нито има такава традиция. Преди време се опитахме да направим такова статистическо сравнение, с което предположихме нещо твърде просто: че ако коронавирусът ни се е разминал през лятото, това е защото държавата убива по-рано и по-ефикасно от него. Закрила. 

Оказа се обаче, че имахме съществен пропуск в изчислението. И той е в една изключително злокобна конфигурация от събития.

1) Премиерът пропиля цялото лято с неадекватния опит да парира протестите чрез Велико народно събрание 

2) В резултат на това болниците не се подготвиха въобще за коронавируса. 

3) В същото време те така или иначе бяха неподготвени за лечение на много "стари" заболявания, които в комбинация с коронавируса ни изстреляха стремглаво напред. 

Едва ли е възможно да сте пропуснали някоя от десетките вече истории, които вървят из социалните мрежи. Разкази "отдолу", както се казва; противоположни на тези, които ще чуете от премиер, министър и щаб. Умират хора на стълбите. На други пък се спира хемодиализата, защото болницата няма нито персонал, нито план как да лекува едновременно нея и COVID. За трети няма места и ги препращат към Своге, където има място, но няма лекар. Четвърти ги карат да кашлят в слушалката. Пети висят по три вида различни опашки, докато се доберат до лекар и докато висят, заразяват останали. Шести - ето, че и това прочетох някъде - стигат до изречението: "Аз съм болна, няма как да вляза в болница". 

Би било добре, понеже сайтът Worldometers е следен от целия свят, да се добави специална бележка под линия за България. И тя да пояснява защо сме номер едно. Не защото коронавирусът е изострил силата си тук, а защото е нахлул в толкова разрушена здравна система, че ако тя би могла да има еквивалент като нечия имунна, би представлявала защитните сили на грохнал човек на преклонна възраст с алкохолизъм, две кутии цигари на ден и претърпени десетина и повече операции. Новото ненормално се стовари върху старото ненормално и двете произведоха това, което виждаме днес: пълен триумф по смъртност на глава на населението и то в страна, в която няма толкова уязвимо по възраст население, колкото в Италия, Испания, Белгия. Това обикновено се нарича "перфектната буря" - съчетание от няколко опасни събития едновременно, които взаимно подсилват заплахата от всяко едно. На всичкото отгоре има и нещо по-лошо. 

В такива времена се емигрира малко по-трудно.  

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...