Паметникът на съветската предизборна кампания

4827
Паметникът на съветската предизборна кампания
Снимка: БГНЕС

Решението да се премести паметника на съветската армия, гласувано от Столичния общински съвет, ще породи - и вече започна да поражда - спорове, в които аргументите са предварително ясни. Едната страна ще твърди, че:

а) Историята си е история, паметта памет. Съответно миналото е съкровено, понеже е неизменчиво и друго минало нямаме - и затова не трябва да се пипа.

б) Съветската армия изиграва водещата и най-кървава роля в победата над нацизма, дала е милиони жертви и почитта към нея е задължителна.  

в) След демонтирането на паметника пред НДК, въпреки всички възражения срещу него, новото време е поставило на негово място декоративно, незабележимо и невпечатляващо лъвче - символ на неспособността на същото време да произведе нещо повече като символ. 

г) Демонтирането на паметника е покорно изпълнение на волята на новия ни геополитически ментор.

Предварително ясни са аргументите и на другата страна. Тя ще твърди, че:

а) Историята е неизменчива, но това не може да забрани на днешния ден да избира кое от нея да остане и кое не. Ако това не беше вярно, в цяла Източна Европа никой нямаше да пипа паметниците на Сталин и щеше да е принуден да ги пази завинаги, само защото идват от определен исторически период. 

б) Паметникът е грозен, а всяко настояще може да преценява как определен монумент влияе на естетическия облик на града и да взема решения спрямо този облик. 

в) Съветската армия е очевидно окупаторска.

г) Монтирането на паметника се е случило заради покорно изпълнение на волята на стария ни геополитически ментор. 

__

Извън тези аргументи, които сте чували или до възторг, или до втръсване, възниква един, струва ми се, важен въпрос. Той е: защо след нам колко години, нам колко препирни, нам колко изтощителни спорове, решението за паметника се взема сега - като начален гонг на предизборната кампания? Абсолютно ясно е, че този дебат би могъл да обсеби същата кампания, да се превърне в тема номер едно - всеки въпрос, който се движи около две полюсни реакции, има това свойство. И така самата кампания ще се ограничи в този монументален въпрос и ще изключи всички останали. 

Далеч съм от мисълта, че вносителите на предложението не знаят това. Ицо Хазарта вече изрази резервивано отношение към идеята, а този текст посочи и друг ключов проблем: че СОС най-общо замита не само предизборната кампания под килима, а всички нерешени проблеми на столицата, които растат, но не стареят. Да не говорим, че растат и скандалите за обществени поръчки със съмнителни разходни части, вероятно надписвани, за да се задели това-онова където трябва. Но всичко това трябва да потъне - важното е паметникът на съветската предизборна кампания да триумфира с колосално величие и да демонтира, засега, едно-единствено нещо: дебатът за ключовите политики, които никой не иска да води. Понеже нито има какво да каже, нито какво да предложи. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com