Папирусът, в който пише, че Исус е бил женен, не е фалшификат

10741
Папирусът, в който пише, че Исус е бил женен, не е фалшификат

Възможно ли е Исус Христос да е имал жена? Не, не става дума за богохулство, а за историческа информация, предоставена от учените. Преди 18 месеца харвардски изследователи представиха папирус, в който се споменава именно това. Тогава от Ватикана заявиха, че документът е абсолютен фалшификат.

Сега обаче професор Карен Кинг от Харвардския университет твърди, че древноегипетският папирус е истински и действително в него пише, че Исус е имал жена.

Испански историци твърдят, че са открили Свещения Граал

Испански историци твърдят, че са открили Свещения Граал - чашата, от която Исус пие по време на тайната вечеря, предаде БГНЕС. Маргари...

Написаният на коптски език текст съдържа фразата: „Исус им каза: „Моята жена...“ „...тя може да стане мой ученик“. През 2012 г., когато професор Кинг представи на конференция в Рим древноегипетския папирус, той понесе множество критики заради своето изявление. Самият той обаче пояснява, че текстът не доказва категорично, че Исус наистина е имал жена.

През последните две години папирусът е бил подложен на подробен анализ. Изследван е самият той, частиците мастило, както и почеркът и граматичните особености на текста. Резултатите от анализа говорят, че той е създаден през периода VI-IX век и не става дума за съвременен фалшификат.

Анализ на папируса, извършен в Калифорнийския университет с помощта на специална техника, показва, че частиците от мастило на папируса датират от периода I-VIII век.

Кинг започнал проучването на фрагмента през 2011 г. по молба на собственик на документа, който не желае името му да бъде разкривано. Произходът на папируса не е известен. Собственикът разказал на учения, че се е сдобил с фрагмента и още пет други папируса през 1999 г. от частен колекционер, който, от своя страна, ги бил купил през 60-те години на миналия век от Източна Германия. Самият фрагмент представлява средната част от папирус с голям размер.

Изрязаха Сатаната от филма за Христос, защото прилича на Обама

Продуцентите на американския филм "Син божий" са изрязали сцените с участието на Сатаната, тъй като изпълняващият тази роля актьор на в...

Според професор по теология Илейн Паджелс от Принстънския университет, надписът не означава със сигурност, че Исус е бил женен.

В Евангелието често се използва език от символи и е напълно възможно и тук да става дума за това. Каква е истината обаче, едва ли някога ще разберем...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com