Посланието на Туск, което Борисов побърза да замаже

22582
Посланието на Туск, което Борисов побърза да замаже
Снимка: Правителствена информационна служба

Само за пет минути, президентът на Европейския съвет Доналд Туск успя да направи повече за добрия имидж на Съюза в очите на българите, отколкото всичките прегръдки на премиера Бойко Борисов и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. И не за друго, а защото хората не са слепи и прекалено очевидния фалш го виждат.

Реално, обаче, Туск просто погъделичка егото ни с тази реч. Обърнете внимание – той наблегна на постижения и неща, които са историческо минало. Но едни други думи на Туск, изречени денонощие по-рано, всъщност засягат може би най-огромния проблем на България.

Да клатим държавата – зверски!

Сега е европредседателството, време за джангър. Това било казано в "един завод" от военния сектор, според военния министър Красимир Кар...

За какво става въпрос? Доналд Туск разкритикува управляващото в момента полско правителство, тъй като политиката му доведе дотам, че Европейската комисия за пръв път в историята на ЕС стартира наказателна процедура, която може да доведе до отнемането на правото на глас на страна-членка (в случая Полша) в Европейския съвет. Брюксел го направи, защото видя заплаха за върховенството на правото в Полша – заради съдебната реформа, довела абсурдното положение полският министър на правосъдието да назначава и освобождава председатели на съдилища и да променя дължината на мандата на съдии! И Туск говори за това на 10 януари, като заяви директно, че настоящето полско правителство може да опита да извади Полша от ЕС, ако бъдат орязани или спрени средствата по еврофондовете за страната.

"Трябва да останем неутрални", каза друг политик, който сега е във фокуса на прожекторите на европейската сцена. Познайте КОЙ беше? Разбира се, не е трудно – Бойко Борисов. Точно този политик, който си стои неутрално стабилен в нерешаването на всички най-важни проблеми на страната си. Кеф ти здравна реформа, кеф ти реформа в МВР, кеф ти постоянни (успешни) опити за преразпределяне на обществени блага в полза на тъмни кръгове, кеф ти изкривена до неузнаваемост свобода на словото.

Бойко Борисов не иска да се говори за проблемите в Полша, защото те са проблеми и на България! Съдебната реформа си остана все така половинчата – няма видимо нагли законодателни простотии, защото няма нужда предвид овладяната държава. По-хитри сме от поляците – ние просто не си спазваме законите, но държим няколко горе-долу добре написани, че да ги размахаме в случай на нужда и да повтаряме до безкрай как работим да станат по-добри. Работим, както ни работят институциите – колкото да не умрат съвсем.

Влизането на България в Европейския съюз беше посрещнато с надежда и оптимизъм за налагане на базови правила – като правото на справедливост. Справедливост, а не за кокошка няма прошка, за милиони няма закони. И точно в това отношение, в очите на българите, ЕС се проваля. А това е базов принцип, заради който е създаден ЕС и заради който обикновените хора възлагаха толкова надежди. Така че – ние трябва да си оправим кочината, но и ЕС в никакъв случай не може да е "неутрален" - той трябва да посочва проблемите. Затова и браво на Туск, но е нужно да посочи проблемите не само в Полша. След като показа, че е наясно с творчеството на Иван Вазов и то на български, със сигурност няма да му е трудно да разбере какви са ни и проблемите – ако още не ги е разбрал, в което дълбоко се съмнявам.

Германската ARD: България остава в плен на корупцията

"Горе-долу за 30 евро минаваш границата. Понякога съм давал и 50 евро". С това откровение на един български шофьор на камион започва ре...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com