Предрусахме с лютеница, но ще се донадрусаме със захар

14770
Предрусахме с лютеница, но ще се донадрусаме със захар

Има наркотично вещество в масово продавана на българския пазар лютеница. С различни вариации тази новина обиколи всички медии в късния вчерашен следобед (5 януари). Стана ясно дори кой е производителят.

Коментар на редактора

"Идеал продукт" отказва да коментира лютеницата си

Веществото олеамид е открито в лютеница, произвеждана и разпространявана у нас от фирма "Идеал продукт" от Перущица. Това стана ясно по...

По стар български обичай се получи доста сходна ситуация като тази във вица с компютрите и компотите. По време на "развития социализъм“ в България двама приятели си говорят: "Ти знаеш ли, че изнасяме компютри за Япония?". "Не са компютри, а компоти. И не изнасяме, а ни ги връщат".

Съвсем стандартно проучване в интернет що е то олеамид показа, че това е вещество, което всеки от нас произвежда в организма си. То ни помага да заспим, грижи се и за нивото на стрес в тялото ни. Разбира се, това вещество е различно от индустриално синтезираното, но е показателно, че още на тази фаза всеки здравомислещ човек ще си впрегне сивото мозъчно вещество и минимум ще си зададе въпроса: „Дали това изобщо е наркотик?“.

Днес (6 януари) експертът-токсиколог от ВМА Силвия Стойкова обясни, че да наричаш олеамида наркотик е все едно да наричаш етиловия алкохол отрова. Сигурно би бил отровен, ако изпиеш една кофа, но не и в малко количество. Разбира се, олеамидът едва ли трябва да е съставка на лютеница и при създалата се публичност може би дори българските отговорни власти ще включат това вещество в забранителния списък. Но поне за мен от цялата история не това е поуката.

В цели четири абзаца обясних защо считам случилото се за истерия. Но всъщност по отношение на лютеницата има повод за далеч по-страшна истерия. И това е друга част от вече чаканото с нетърпение изследване на "Активни потребители", а именно – количеството на захарта в лютеницата на българския пазар.

Прибързана Facebook мания за лютеница - олеамидът е повече приспивателно, отколкото наркотик

Олеамидът не е силно отровно вещество. То има сънотворно действие и се използва от фармацевтичната индустрия в приспивателни. Това обяс...

Различни изследвания в цял свят доказват, че захарта е вещество, към което мозъкът ни се пристрастява повече, отколкото към кокаин и хероин! Прекомерната употреба на захар в съвременното общество води до поява на нови болести – всеки знае що е то диабет! И захарта е далеч по-страшно нещо, заслужава далеч повече внимание, натиск дори, за да не ни трови!

За съжаление темата за лютеницата вече се превърна в майтап, бъзик, шега – както искате го наречете. И всяка следваща информация по нея след „наркотика“ просто ще си мине и замине в информационния поток. Хората няма да гледат сериозно на нея, защото главата им е препълнена с шегички колко да се надрусаме с червения наркотик на обяд или на вечеря. Ето така, за пореден път, сензацията, а не разумът, ще определи живота ни!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com