Пресъздадоха теорията на относителността чрез компютърна игра

7166
Пресъздадоха теорията на относителността чрез компютърна игра

Теорията на относителността на Айнщайн е достатъчно трудна за възприемане, което е причина броят на хората, знаещи и разбиращи я до най-малката подробност, да не е много голям. За да улеснят хората в разбирането им за нея, изследователи от Масачузетския технологичен институт превърнаха теорията в проста компютърна игра, съобщава Dailytechinfo.org. „A Slower Speed of Light“, както се нарича играта, има прост сюжет, подходящ повече за деца от предучилищна възраст, отколкото за възрастни. Играчът в нея трябва просто да се движи във виртуално пространство и да събира разноцветни топки, докато не достигне бройката от точно 100 сфери.

Тествай и спечели таблет от Actualno.com (обновена)

Actualno.com подготви поредната изненада за своите читатели. Тъй като имаме желание винаги да ви предоставяме „Новините на минута...

В случая обаче не сюжетът е най-важен, а това как влияят действията на играча върху заобикалящия го свят. Колкото повече топки събира геймърът, толкова повече се забавя скоростта на светлината в неговия виртуален свят. А това, от своя страна, води до появата на много интересни явления и неочаквани ефекти. Какви са те?

На първо място – играчът получава възможността да види светлината извън видимия диапазон, в ултравиолетовия и инфрачервения спектър. Това се случва, тъй като заради придвижването с висока скорост на наблюдателя светлинните вълни, приближаващи от посоката на неговото движение, се скъсяват. Това прави възможно да се види инфрачервената светлина и дори радиовълните. Светлинните вълни на светлината, излъчвана от обектите, от които наблюдателят се отдалечава, стават по-дълги, като видимият спектър преминава в червена и инфрачервена област. Тези явления са част от т.нар. ефект на Доплер.

Нестихващо напрежение с „Игра до смърт”

Линкълн Чайлд ни представя с невероятно въображение и майсторство една плашещо достоверна ситуация. С нестихващото си напрежение и забъ...

Друго проявление на теорията на относителността се състои в това, че видимото от наблюдателя изображение има висока яркост и яснота в центъра, но става размито и изкривено в краищата си. Това явление се дължи на т.нар. релативистично отклонение, благодарение на което целият заобикалящ ни свят започва да изглежда така, както бихме го видели през обектив тип „рибешко око“.

„A Slower Speed of Light“ също показва ефектът на разширяване на времето и разстоянието. При доближаване до скоростта на светлината времето за движещия се обект се забавя, като часовете започват да текат по-бавно за наблюдателя.

Крайният резултат в играта представлява един виртуален свят, в който абсолютно всичко е изкривено, а движещите се обекти са забавени до тяхното пълно спиране.

Отлагат "Томб Райдър" за 2013

Новият епизод на компютърната игра "Томб Райдър" на студията Кристъл Дайнамикс се отлага за първото тримесечие на 2013 г., заяви в комю...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com