Роботи ще берат лозята в Германия

13646
Роботи ще берат лозята в Германия

Отглеждането на лозови насаждения по стръмни склонове е трудно и скъпо удоволствие. Предимно такива обаче са били лозята в Германия в продължение на столетия. Заради тежките условия на труд заплатите на хората, грижещи се за този тип лозови масиви, са прекалено високи. Големите разходи на собствениците са една от причините лозарството в района да бъде застрашено от изчезване. Група германски инженери обаче имат решение на проблема, съобщава Spiegel.

Учените са измислили нов метод за грижа за стръмните лозя – чрез специален робот-лозар, който ще замени изцяло човешката ръка.

Роботи заменят офис служителите до 2018 г.

Работното ви място е зад бюро, често използвате бели листове, принтер, телефон, кламери, копирна машина... Разпознахте ли себе си &ndas...

Прототипът носи названието Geisi и на външен вид представлява нещо средно между марсоход на NASA и автомобила на Фред Флинстоун от култовото анимационно филмче. Роботът разполага с четири или шест алуминиеви колела – в зависимост от модела, които са покрити със сини шипове. Дължината му е 1.7 метра, а управлението се извършва дистанционно и с помощта на GPS модул. Ширината на машината обаче е прекалено голяма, за да влиза в тесните междуредия на старите лозя. Затова учените предвиждат в скоро време да разработят по-тесен модел.

Geisi е способен да се качва и спуска без проблеми дори по най-стръмните склонове, коментират авторите на разработката.

Създатели на роботът-лозар са специалисти от университета Гайзенхайм. Те вече са провели успешни изпитания с машината на бреговете на река Рейн.

Причината за създаването Geisi е, че съществуващата техника е абсолютно непригодима за стръмните склонове с лозя в някои части на Германия. Машините и тракторите, използвани в обичайни условия за събиране на реколтата, не могат да се придвижват в тези райони, поради което собствениците използват скъпо платени работници.

Австралийски учени създават робот пастир

Когато роботите започнат да превземат света, което е неизбежно, кравите ще са първото нещо, което ще започнат да контролират, пише Vent...

Това не само е причина за нарастване на разходите при производството, но и води до многократно увеличаване на времето за прибиране на гроздето.

За сравнение – при използването на техника реколтата от един хектар се прибира за 180 часа, а „на ръка“ са необходими 1500 часа работа.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com