Служебното правителство: Най-големият провал пред най-голямата криза - на здравния министър

17895
Служебното правителство: Най-големият провал пред най-голямата криза - на здравния министър
Снимка: БГНЕС

Ако искате да знаете що е то управленска немощ, в последните няколко дни пред очите на цялото общество бива представен крещящ пример. За служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров става въпрос.

Във време, в което коронавирусът почва да напомня, че доста скоро пак ще ни е основен проблем, Кацаров успя да разбие обстановката в най-известната болница в България – "Пирогов". Дали е крив (според мен да), дали е прав за случващото се там няма значение точно сега! В навечерието на задаваща се криза главната цел е мобилизация на ресурсите и сигурност за хората на първа линия, че няма да има организационен хаос!

Ако в "Пирогов" има нередности, Кацаров спокойно можеше да действа без толкова шум, да прояви повече нюх и да не превръща всичко в медийна разпра. Например, в Правителствена болница скандалът беше още по-голям, но не стана като с "Пирогов". И причината, по мое мнение, е защото в "Пирогов" става въпрос за политически игри.

Да започнем малко по-отдалеч – когато пандемията избухна в началото на 2020 година, д-р Кацаров съвсем не беше от тези, които възприеха коронавируса за голяма опасност. Напротив – той поставяше под съмнение доста неща за вируса, но го правеше като цяло с внушения. Паметно е едно негово интервю с д-р Стоян Алексов, един от водещите патоанатоми в България и председател на Българската асоциация по патология – от 12 май, 2020 година! Интервюто го има в YouTube и е озаглавено по следния начин: "Хора умират С, а не ОТ коронавирус".

Още тогава Actualno.com потърси д-р Алексов, защото като журналист добре зная как дяволът се крие в детайлите. И когато говорих с д-р Алексов, той внесе необходимото много важно уточнение – не може да се изясни колко смъртоносен е коронавирусът SARS-CoV-2 и дали изобщо е смъртоносен, защото има пречки пред чисто научно-медицинската дейност. По същество, д-р Алексов настояваше за възможност да се работи и да се търсят данни. Какво обаче излизаше от интервюто на Кацаров с него, можете сами да видите, ако последвате хиперлинка в началото на параграфа.

Само че това беше средата на май, 2020 година. Оттогава насам доста данни излязоха и добре се видя какво е коронавирусът. Видя се, че поразява органи на тялото, за които дори не подозирахме в началото – например мозъка. За Мултисистемния възпалителен синдром при децата пък изобщо не искам да говоря, защото е ужасна диагноза. Все повече лекари са категорични, че коронавирусът не е грипоподобен вирус, защото в тежка форма поразява малки кръвоносни съдове не само на белите дробове, но и атакува и уврежда сърцето.

Превъртаме леко напред – в края на 2020 година д-р Кацаров се запознава отблизо и лично със SARS-CoV-2. Показателно е какво каза публично пред bTV доц. Петър Атанасов за случилото се с Кацаров и в светлината на скандала с "Пирогов": "Първата хоспитализация беше борба за живота му"! А самият Кацаров също публично призна още преди това, че се е ваксинирал с еднодозовата ваксина "Янсен" след преболедуването. Затова ми е интересно поддържа ли още той тезата, че хората си умират С коронавируса, а не ОТ коронавируса?

Интересно е да го коментира и от гледна точка д-р Георги Тодоров, който организира писмо в негова защита след скандала с "Пирогов". Кой е въпросният Тодоров можете да придобиете добра представа от ето този голям разговор в профила на д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по мозъчни инфекции към Университета в Берн. Достоен поддръжник, д-р Кацаров?

С оглед всичко това, време е д-р Кацаров да отговори на следните въпроси:

1. Вярва ли, че масовата ваксинация е решението на кризата с COVID-19?

2. Ако вярва в това, защо след като замени едно силно критикувано на всички нива управление, не действа в посока превръщането на тази вяра в системна държавна политика – така, както Надежда Цекулова ДОБРЕ ОПИСВА ТУК?!

3. Като зам.-здравен министър в кабинета на Иван Костов, какво участие взема в промяната на здравната система, чрез създаването на НЗОК и системата на клиничните пътеки?

4. Има ли практика в българското здравеопазване да се лекуват пациенти по клинични пътеки, защото за диагнозата им няма създадена клинична пътека и чия отговорност е това?

5. Когато опря до Вашето здраве и живот, Вие възползвахте ли се от връзките си или карахте както е по система?

Коментарът ми е емоционален, не професионален. И е такъв, защото човек, идващ с претенции за промяна спрямо предишната ситуация, не я променя и грам! Същият този човек, понеже е министър, нека каже какво му е сега мнението за COVID-19 като болест, за постковид синдрома и дали е добре да няма клинична пътека за лечението му както и за дълъг КОВИД.

И понеже в България я караме на чувства и усещания, не на статистически данни, на базата на които да вземаме решения и да градим политики, включително здравна, моето усещане е, че с работата си сегашният служебен здравен министър не е по-различен от същия "редовен" министър преди година, в очакване и на новата КОВИД вълна!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com