Създадоха робот, който… повръща

9051
Създадоха робот, който… повръща

Някои изобретения на човешката мъдра мисъл, въпреки тяхната сериозна полза и важност, може да се определят като истински отвратителни. Пример за това е роботът Vomiting Larry. Името му, което се превежда „повръщащия Лари“, е напълно достатъчно, за да ви стане ясно, какво точно прави механичният „симпатяга“. В действителност роботът съвсем не е създаден, за да предизвиква отвращение у някого.

Неговото предназначение е да подпомогне изучаването и методите за лечение на специфичен вид вирусни заболявания, за които през последните няколко десетки години не са открити ефективни методи за противодействие.

Нов разузнавателен робот за граждански обекти направиха в Япония

Нов малък разузнавателен робот, който може да лети, разработи японската компания Secom, пише Techon. Роботът е разработен специално за...

Vomiting Larry, който е разработка на Health and Safety Laboratorys (HSL), се явява абсолютно точно анатомично копие на човек със силно раздразнен стомах. Тази анатомична особеност е важна при изучаването на процесите, случващи се в стомаха на човек след контакт с т.нар. норовирус  – вирусна инфекция, предизвикваща при хората силна диария и повръщане. Този вирус е изключително активен и заразените бързо стават негова жертва, коментират специалистите. Според тях норовирусът е един от „най-злите“ в света, заразявайки всяка година около 21 милиона души само в САЩ и по разпространение не отстъпва на някои типове грипни вируси.

За щастие заразяването с норовирус не води до никакви сериозни последствия за човека. След няколко дни, през които заразените хора изпитват множество неприятни усещания, организмът се справя с вируса и заболяването изчезва.  Поради редица причини учените-вирусолози не са способни да отгледат синтетичен норовирус в контролирана среда, за да могат детайлно да го проучат – самия него и методите му на разпространение.

Точно тук идва ролята на робота Vomiting Larry. С негова помощ учените вече са успели да установят, че аерозолните капки, съдържащи активен норовирус, могат да се разпространяват на разстояние до три метра, образувайки голяма зона на гарантирано заразяване.

Как точно действа „повръщащият Лари“, може да видите на видео. Предупреждаваме ви обаче – гледката съвсем не е за гнусливи хора.

Още една крачка към връзката "мозък - машина"

Изследователи са разработили нов вид "роботизирана ръка" контролирана от мисълта, която помогна на парализирана жена да има известна ...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com