Учени "хакнаха" мозъка на маймуна, за да контролират действията й

5048
Учени "хакнаха" мозъка на маймуна, за да контролират действията й
Снимка: Getty Images/Guliver

Ново изследване показва, че мозъкът може да бъде манипулиран с изненадващо ниво на прецизност, пише Motherboard. Международен екип от учени е използвал електроди, имплантирани в мозъка на макаци, в областта, свързана с мотивацията. Оказва се, че те са били в състояние да влияят на решенията, взимани от маймуните.

Изследването се е провело на два етапа. При първия на животните били показани двойки образи, като били записани предпочитанията им. Някои маймунки може да харесват повече картинка на топка, други на звезда, като въпросът е да има информация за предпочитанията на всяка една. При втория етап екипът проверил дали електрическа микростимулация може да промени резултатите. В крайна сметка след прилагането на постоянни електрически импулси макаците сменили избора си.

Неочакваната полза от образованието

Американски невролози установиха връзката между нивото на образование при пациенти с травма на мозъка и способността им за възстановява...

Учените не са напълно сигурни доколко даването на награда под формата на портокалов сок също е повлияло на маймунките, но са убедени, че има ефект от стимулирането на мозъка.

Засега няма причини за тревога, посочват изследователите, тъй като все още няма неинвазивни методи за прецизно стимулиране на дълбоки мозъчни центрове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com