Всички тъпи гледни точки

11217
Всички тъпи гледни точки
Снимка: БГНЕС

Беше лятото на 2013-та година и то в ранния момент на протестите срещу Пеевски. Тогава площадът все още беше единен, говоря за първите справедливи две седмици и не беше започнал да генерира осребряващи го фигури, които действително лъснаха като незабележителни кариеристи. Та в това все пак романтично начало се случи нещо комично - контрапротестът. Контрапротестът беше на няколко баби и Мишо Шамара, и беше забавно - човек можеше да се забавлява с всичко това, то прибавяваше допълнителна стойност на самия протест, имаше развлекателна стойност. 

Шест години по-късно обаче се провежда протестът срещу Иван Гешев за кандидатурата му за главен прокурор. Протестът беше стандартен, нормален, в него нямаше нещо необичайно, просто протест срещу човек с амбицията за главен прокурор, който твърди, че "не е привърженик на разделението на властите" - наистина опасна фраза, която освен разрив със собствените му конституционни права, би могла да доведе и до опасно поведение. Принципно е добре да се протестира срещу такъв човек, никой не е длъжен, но този, който го прави, може да бъде разбран.

Но да оставим Гешев. На този протест имаше контрапротест. Контрапротестът наброяваше десетина души - май. Тези комай десетима души твърдяха, че Гешев е достоен за главен прокурор. Бяха трудно откриваеми в тълпата - по причина на тази малцинственост навремето контрапротестът в подкрепа на Орешарски беше на друго място, до НДК, защото иначе на общия площад журналистите въобще нямаше да могат да ги намерят. Лозунгът им беше велик: "Гешев, ако Иванчева ти тури пранги, не се притеснявай, никой няма да те припознае за Левски". Какво означава това, аз не зная и не мога да разбера, а мислих. Как така Иванчева ще тури пранги, къде пък чак Левски, кой кого да припознае - не мога да се оправя. Но карай. 

Малко след това човек пуска новините - на Нова. В новините на Нова се казва следното: има един протест пред ВСС има и един контрапротест пред ВСС. Първите твърдят едно, вторите твърдят друго. Първите се скараха с вторите и едните нарекоха другите селяни. 

Аз разбирам това плуралистично внимание, което медиите трябва да оказват на всички позиции, то е по особен начин демократичен ресурс. Но и по неособен начин е пълна простотия. Идеята за "всички гледни точки" е справедлива, но в нея има един брутален риск - и той е да сложи на една плоскост всяка справедливост с всяка тъпотия и да им даде приравнен статус на "гледна точка". 

Това много добре се разбира отгоре и всеки поне малко досетлив човек там - а те са досетливи - спокойно може да се възползва от тази медийна закономерност. Има протест? Чудесно, ще пратим десет души да направят контрапротест. Има недоволни? Чудесно, ще пратим малко доволни. Накрая всичко ще се размие между две гледни точки, протестче и контрапротестче, всичко точно, всичко така и така, но и онака и онака.   

Някъде ми беше попаднала фразата: "Когато единият гост ти каже, че навън вали, а другият ти каже, че навън не вали, твоята задача не е да цитираш и двамата, а да си покажеш главата през шибания прозорец и да провериш дали вали или не". И ако политиците и прокурорите (скоро ще трябва да ги приравняваме, тъй като, оказва се, властите са слети и не трябва да се разделят) е нормално да боравят с манипулации, поне медиите трябва да се опитват да ревизират идеята си за баланс, която е доведена до механично огледално отражение на всичко, което става. Или с други думи - да не се правят, че мозъкът им е гладък и да опитват да заглаждат мозъците на другите.

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Дзен или изкуството да изслушваш главни прокурори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com