X
 
 

Всички тъпи гледни точки

9735 8
photo of Всички тъпи гледни точки
Снимка: БГНЕС
Беше лятото на 2013-та година и то в ранния момент на протестите срещу Пеевски. Тогава площадът все още беше единен, говоря за първите справедливи две седмици и не беше започнал да генерира осребряващи го фигури, които действително лъснаха като незабележителни кариеристи. Та в това все пак романтично начало се случи нещо комично - контрапротестът. Контрапротестът беше на няколко баби и Мишо Шамара, и беше забавно - човек можеше да се забавлява с всичко това, то прибавяваше допълнителна стойност на самия протест, имаше развлекателна стойност. 

Шест години по-късно обаче се провежда протестът срещу Иван Гешев за кандидатурата му за главен прокурор. Протестът беше стандартен, нормален, в него нямаше нещо необичайно, просто протест срещу човек с амбицията за главен прокурор, който твърди, че "не е привърженик на разделението на властите" - наистина опасна фраза, която освен разрив със собствените му конституционни права, би могла да доведе и до опасно поведение. Принципно е добре да се протестира срещу такъв човек, никой не е длъжен, но този, който го прави, може да бъде разбран.

Но да оставим Гешев. На този протест имаше контрапротест. Контрапротестът наброяваше десетина души - май. Тези комай десетима души твърдяха, че Гешев е достоен за главен прокурор. Бяха трудно откриваеми в тълпата - по причина на тази малцинственост навремето контрапротестът в подкрепа на Орешарски беше на друго място, до НДК, защото иначе на общия площад журналистите въобще нямаше да могат да ги намерят. Лозунгът им беше велик: "Гешев, ако Иванчева ти тури пранги, не се притеснявай, никой няма да те припознае за Левски". Какво означава това, аз не зная и не мога да разбера, а мислих. Как така Иванчева ще тури пранги, къде пък чак Левски, кой кого да припознае - не мога да се оправя. Но карай. 

Малко след това човек пуска новините - на Нова. В новините на Нова се казва следното: има един протест пред ВСС има и един контрапротест пред ВСС. Първите твърдят едно, вторите твърдят друго. Първите се скараха с вторите и едните нарекоха другите селяни. 

Аз разбирам това плуралистично внимание, което медиите трябва да оказват на всички позиции, то е по особен начин демократичен ресурс. Но и по неособен начин е пълна простотия. Идеята за "всички гледни точки" е справедлива, но в нея има един брутален риск - и той е да сложи на една плоскост всяка справедливост с всяка тъпотия и да им даде приравнен статус на "гледна точка". 

Това много добре се разбира отгоре и всеки поне малко досетлив човек там - а те са досетливи - спокойно може да се възползва от тази медийна закономерност. Има протест? Чудесно, ще пратим десет души да направят контрапротест. Има недоволни? Чудесно, ще пратим малко доволни. Накрая всичко ще се размие между две гледни точки, протестче и контрапротестче, всичко точно, всичко така и така, но и онака и онака.   

Някъде ми беше попаднала фразата: "Когато единият гост ти каже, че навън вали, а другият ти каже, че навън не вали, твоята задача не е да цитираш и двамата, а да си покажеш главата през шибания прозорец и да провериш дали вали или не". И ако политиците и прокурорите (скоро ще трябва да ги приравняваме, тъй като, оказва се, властите са слети и не трябва да се разделят) е нормално да боравят с манипулации, поне медиите трябва да се опитват да ревизират идеята си за баланс, която е доведена до механично огледално отражение на всичко, което става. Или с други думи - да не се правят, че мозъкът им е гладък и да опитват да заглаждат мозъците на другите.

 

Автор: Райко Байчев 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 6 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Най обикновенна борба за овлядяване на прокуратурата. Дебелян и Баце срещу други олигарси. Правосъдието бог да го простир
 • Кондуктора 4 Кондуктора преди 3 седмици Профил на трол?
  Щом за всяко нещо ще трябва да се съобразяваме със "световните началници", както беше изрекъл генерал-полковник Винету, то, наистина, за какво разделение на властите трябва да говорим? Така или иначе, накрая ще стане каквото кажат от Вашингтон, така че какво има да делим власти, които реално не са никакви власти, а хорица изпълняващи нарежданията на "Америка за България един гол ту виж още ›› й" Ай сиктир. Чиба!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Хр. Иванов (да, България): Ние не сме леви, нито десни!" Аз питам: А Вие хермафродити ли сте, че твърдите това???? Кажете го ясно за да разберем ТОЧНО КАКВИ СТЕ? ..... За Радан не питам, защото там нещата са ни "съвсем ясни"!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  те СА ЗЛОСТНИ ВРАГОВЕ НА НАРОДА. ЕДНИ ОТ НАЙ ЗЛОСТНИТЕ.
  : 8 !
 • Октомври 2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  По скоро очаквам летяща чиния на някоя раса Извънземни да кацне утре в центъра на София отколкото от actualno да опише ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА случилото се през 2013. Няма как , ще трябва да се Самоизобличат/ нали всички са от раннобудните/ . Аз няма да я напиша и съм убеден , че ивайло ачев Я ЗНАЕ, както вероятно и други. Цирка наречен данспръдни беше организиран от орешарски. Давам жокер.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Ау колко малко засегнати .
  : 1 !
 • Добре дее...едните са били 10 на брой,а другите са били 15 на брой...ЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ГЛУПОСТИ!!!? 1 Добре дее...едните са били 10 на брой,а другите са били 15 на брой...ЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ГЛУПОСТИ!!!? преди 3 седмици Профил на трол?
  Альоуууу...Райко Балалайкоооо....а колко бяха протестърите от "ДА загробим България и ДСБ"...защо не им упоменаваш кат бройка????
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Протестиращите срещу кандидатурата на Гешев са били над 2000. Преброени са с дрон. Гледай новините довечера и не ръси простотии на лош български. От 60 години живееш в България и подобно другите ти сънароднички, така и не го научи.
  : 3 !