Джихадисти, свързани с "Ал Кайда", убиха руски наемници от ЧВК "Вагнер" в Мали

6014
Джихадисти, свързани с "Ал Кайда", убиха руски наемници от ЧВК "Вагнер" в Мали
Снимка: Getty images

Джихадистката "Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите", свързана с "Ал Кайда", обяви, че при засада в централната част на Мали е убила четирима наемници от руската частна въоръжена милиция "Вагнер".

Джихадистката "Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите", свързана с "Ал Каида", обяви, че при засада в централната част на Мали е убила четирима наемници от руската частна въоръжена милиция "Вагнер", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Двама местни представители и един болничен източник потвърдиха новината. 
Засадата е станала в събота в района Бандиагара. Група наемници от "Вагнер" са излезли с мотоциклети и са се насочили към близките планини. Там налетели на засадата, в която четиримата руснаци били убити.
Хунтата в Мали се обърна за съдействие към, както тя казва, инструктори от Русия, които да я подкрепят в контекста на влошената ситуация със сигурността. Париж и Вашингтон наричат тези "инструктори" наемници от групата "Вагнер". Тяхното разполагане мотивира Франция, която е бивша колониална сила и традиционен съюзник на Мали, да изтегли военните си от страната.Джихадистката "Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите", свързана с "Ал Кайда", обяви, че при засада в централната част на Мали е убила четирима наемници от руската частна въоръжена милиция "Вагнер".

Двама местни представители и един източник от здравните власти потвърдиха новината, пише AFP, цитирана от БТА.

Засадата е станала в събота в района Бандиагара. Група наемници от "Вагнер" са излезли с мотоциклети и са се насочили към близките планини. Там налетели на засадата, в която четиримата руснаци били убити.

Хунтата в Мали се обърна за съдействие към "инструктори от Русия", както самата тя ги нарича, които да я подкрепят в настоящата влошена ситуация със сигурността. Париж и Вашингтон наричат тези "инструктори" наемници от групата "Вагнер". Тяхното разполагане мотивира Франция, която е бивша колониална сила и традиционен съюзник на Мали, да изтегли военните си от страната.

Защото не могат да мълчат: Историята как стотици руски наемници от "Вагнер" намериха смъртта си (ВИДЕО)

След като на няколко пъти украинската армия унищожи военни бази на Частната военна компания "Вагнер" (ЧВК "Вагнер") първо край Поп...

Свързаната с Владимир Путин паравоенна организация ЧВК „Вагнер“ се бие редом до руската армия в Украйна, а преди това и в Сирия, Либия, Централноафриканската република, Мали и др.

„Вагнер“ станаха известни по време на военните действия в източния украински регион Донбас през 2014-2015 г., когато подпомогнаха сепаратистките сили в самопровъзгласилите се за републики Донецк и Луганск. Членовете на частната армия са обвинявани в извършване на военни престъпления в различни части на света, включително изнасилвания, грабежи и измъчвания на цивилни. 

„Вагнер“ е частна армия, която – поне на хартия – няма централа и служители. САЩ и ЕС я свързват директно с руския бизнесмен Евгений Пригожин. Той е известен като „готвача на Путин“, близък е до президента на Русия и се смята, че финансира „Вагнер“.

ОЩЕ: Жив ли е създателят на ЧВК Вагнер след украински обстрел?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com