Хунтата в Нигер иска помощ от Русия - не може да се справи с "Ал Кайда"

6258
Хунтата в Нигер иска помощ от Русия - не може да се справи с "Ал Кайда"
Снимка: Getty Images

Хунтата в Нигер, която пое властта от законно избрания президент Мохамед Базум чрез преврат през юли 2023 г., продължава да се сближава с Кремъл и през следващите месеци може да има разполагане на руски наемници в африканската страна. Причината - да се отговори на влошаващата се ситуация със сигурността в Нигер.

Още: Изненадващ протест в Русия: какво се случи?

Хунтата не може да се справи с "Ал Кайда"

Ако там се разположи значителен брой руски наемници, това би позволило на хунтата да отклони нигерските войски от столицата Ниамей, за да противодействат на свързани с "Ал Кайда" бойци. Последните се укрепват в райони, позволяващи нападения в радиус от 40 км от столицата.

Руските наемници вероятно ще бъдат по-фокусирани върху постигането на стратегическите цели на Кремъл за сигурност на режима и заграбване на ресурси, отколкото върху операциите за борба с тероризма, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Припомняме, че в средата на миналата година превратаджиите поискаха помощта на ЧВК "Вагнер" на Евгений Пригожин, за да запазят управлението си, а САЩ обвиниха частната военна компания, свързана с Владимир Путин, че се възползва от случващото се в африканската държава.

Още: Руски офицер ще свидетелства в Хага за военните престъпления на Москва в Украйна (СНИМКИ)

Сътрудничеството на Русия с хунтите в Африка

Хунтата би могла също така да се стреми към по-традиционно партньорство с Русия в областта на отбраната и да разчита на граждански милиции, за да увеличи капацитета си извън столицата. Това вероятно ще задълбочи нарушенията на правата на човека, защото местните жители са принуждавани да се съюзяват с бунтовниците, смятат още експертите от ISW.

Нигерски и руски официални лица се срещнаха в Москва, за да укрепят отношенията си в различни области, включително отбраната и ядрената енергетика. Нигерска министерска делегация пристигна в столицата на Русия на 15 януари, за да обсъди още енергетиката, селското стопанство и здравеопазването. Това стана малко след като руският заместник-министър на отбраната Юнусбек Евкуров посети Нигер и подписа споразумения в областта на отбраната с лидерите на хунтата в началото на декември 2023 г.

Още: Фалшиви обещания за пари и постове: "Вагнеровци" отказват да се бият в Африка

През четвъртото тримесечие на 2023 г. Русия подписа няколко други сделки с хунтите на Буркина Фасо, Мали и Нигер. Тези държави съставляват проруския блок от авторитарни страни в Сахел (област в Западна Африка), известен като Алианс на държавите от Сахел (ASS). Пример за един такъв меморандум е между "Росатом" и превратаджиите в Буркина Фасо и Мали относно гражданската ядрена енергетика, включително АЕЦ. Мали пък се споразумя с руски държавни компании в областта на възобновяемата енергия, петрола и добива на минерали.

Снимка: Getty Images

Москва засилва връзките си с хунтите в Сахел, докато западните сили са все по-малко ангажирани в региона предвид обстоятелствата през последните години. Десетилетната мироопазваща мисия на ООН в Мали приключи през декември 2023 г. Франция завърши изтеглянето на силите си от Нигер през същия месец. САЩ останаха в Нигер, но от септември насам намалиха почти наполовина присъствието на силите си - от 1000 на 650 военнослужещи. От Вашингтон проучват алтернативни бази в Гвинейския залив, които биха могли да заменят базите им в Нигер.

Още: Хунтата в Нигер отвръща на удара - отваря пътя за африканската миграция към Европа

Какво прави "Ал Кайда" в Нигер?

Нигерско-руските срещи в Москва се проведоха в период, в който свързаните с "Ал Кайда" бойци увеличават нападенията си в Западен Нигер. Две атаки имаше на по-малко от 40 км от Ниамей. Клонът на "Ал Кайда" в Сахел, известен като Jama'at Nusrat al Islam wa al Muslimeen (JNIM), е извършил най-малко осем нападения през януари. През декември числото беше нула. JNIM вероятно има за цел да укрепи зоните си западно от столицата.

Поне 6 от нападенията са били в района на Самира, където има златна мина. Те са причинили тежки загуби на цивилните. Три от тези атаки са били насочени към нигерските сили, разположени в района или пътуващи към него. Войниците на Нигер пък погрешно удариха цивилни след едно от нападенията на клона на "Ал Кайда" и убиха най-малко 50 души. JNIM цели да отстрани нигерските сили от района и да упражни принуда върху цивилното население, за да може да си осигури свобода на движение, да получи достъп до ресурси и да установи логистична и административна база, анализират от ISW.

Още: Пълно нахалство на хунтата в Нигер: Гони и ООН

Сахелският клон на "Ал Кайда" може да разполага бойци и да произвежда самоделни взривни устройства по тази ос. Укрепването на зоните за подкрепа ще позволи на JNIM да засили натиска върху пътищата около Ниамей. От групировката не са правили изявления, че планират скорошно настъпление към столицата на Нигер. Такова обаче ще делегитимира нигерското правителство и вероятно ще ангажира хунтата с подобряване на сигурността в близост до столицата. Именно заради цялата тази опасност Нигер може да сключи договор с руски наемници, за да запълни пропуските в капацитета си.

Руски наемници вече има в съседните страни от Алианса на държавите от Сахел, като в Мали са разположени поне 1000 души от "Вагнер", а в Буркина Фасо има много по-малко руски наемници.

Още: ЕС "съжалява" за мисиите за сигурност в Нигерия, режимът там ги прекрати

Нова руска военна компания заменя "Вагнер"

Кремъл пък иска да замени "Вагнер" след смъртта на Евгений Пригожин. Разузнавателни организации с открити източници оценяват, че руското министерство на отбраната започва да увеличава набирането на персонал през четвъртото тримесечие на 2023 г. за нова частна военна компания, наречена "Африкански корпус", която има за цел да установи опорни точки в Буркина Фасо и Нигер и да поеме съществуващите преди това операции на "Вагнер" в други държави като Либия и Мали.

Още: Путин сменя "Вагнер" в Африка с частните компании на двама свои олигарси

Само че руските наемници са исторически неефективни, когато трябва да пазят сигурността в Африка. Силите на "Вагнер" зрелищно се провалиха в това да забавят салафитско-джихадисткото въстание в Мозамбик през 2019 г. например.

Защитата на режимите и заграбването на ресурсите в Африка подпомагат стратегическите цели на Кремъл за подкрепа на проруските диктатори и за придобиване на природни ресурси, които помагат за смекчаване на западните санкции за нахлуването в Украйна.

Още: С РПГ и дронове: Украински спецчасти избиват ЧВК Вагнер в Судан (ВИДЕА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com