Новините от Нигер подсказват, че войната няма да се размине

12789
Новините от Нигер подсказват, че войната няма да се размине
Снимка: Getty Images

Хунатата в Нигер разреши на въоръжените сили на Мали и Буркина Фасо да се намесят на територията на страната в случай на нападение срещу страната. Тези новини предаде Ройтерс, като се позова на съвместно изявление на трите африкански държави.

Според агенцията това е възможен знак, че хунтата в Нигер планира да продължи да се противопоставя на регионалния натиск да отстъпи и да предаде властта, пише БТА.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) се опитва да преговаря с лидерите на преврата, но предупреди, че е готова да изпрати войски в Нигер, за да възстановят конституционния ред, ако дипломатическите усилия се провалят. Беше съобщено и, че вече е определена дата за военна намеса, без обаче публично да стане ясно коя е тя: Новини за нова война: Вече има дата за военна операция в Нигер

Всяка ескалация на кризата рискува да дестабилизира допълнително раздирания от бунтовници регион, тъй като съседните на Нигер държави Мали и Буркина Фасо заявиха, че ще подкрепят Нигер във всеки евентуален конфликт с ЕКОВАС.

Външните министри на двете страни Оливия Руамба и Абдулайе Диоп отидоха на посещение в Нигер. Министрите на външните работи на трите страни обявиха, че са се срещнали в столицата на Нигер Ниамей, за да обсъдят засилването на сътрудничеството в областта на сигурността и други общи въпроси. В изявлението се казва, че външните министри приветстват вчерашното подписване от лидера на хунтата в Нигер генерал Абдурахман Чиани на две заповеди, "разрешаващи на силите за отбрана и сигурност на Буркина Фасо и Мали да се намесят на територията на Нигер в случай на нападение".

"Министрите на Буркина Фасо и Мали ... потвърдиха, че отхвърлят въоръжена намеса срещу народа на Нигер, която ще се смята за обявяване на война", се казва в изявлението.

Нигерската гвардия свали президента Мохамед Базум на 26 юли, което накара западноафриканския регионален блок ЕКОВАС (ECOWAS) да заплаши със сила, за да го върне на поста. Нигер е четвъртата държава в Западна Африка от 2020 г., преминала през преврат, след Буркина Фасо, Гвинея и Мали. А Чиани предупреди в телевизионно обръщение: "Ако срещу нас бъде предприета атака, това няма да е разходката в парка, както някои хора изглежда си мислят".

ОЩЕ: В Африка се очертава голяма война: Две държави подкрепиха преврата в Нигер (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com