ООН предупреждава за 800 хил. бежанци от Судан

2696
ООН предупреждава за 800 хил. бежанци от Судан
Снимка: Getty images

Организацията на обединените нации предупреди, че повече от 800 000 души може да избягат от боевете и ужасните условия в Судан, чиято столица отново беше разтърсена от експлозии в нарушение на последното удължаване на примирието, договорено от враждуващите генерали.

Хаосът и кръвопролитията, които продължават трета седмица, вече предизвикаха бягството на десетки хиляди суданци към съседните държави, включително Египет, Чад и Централноафриканската република.

Но Агенцията на ООН за бежанците, ВКБООН, заяви, че се подготвя за "възможността над 800 000 души да избягат от сраженията в Судан и да се насочат към съседните страни", съобщи АФП.

"Надяваме се, че няма да се стигне дотам, но ако насилието не спре, ще станем свидетели как още хора са принудени да бягат", написа в Туитър ръководителят на ВКБООН Филипо Гранди, като допълни тревогата на ООН за това, което световната организация нарича катастрофална хуманитарна ситуация, предизвикана от войната.

Стотици хора бяха убити и хиляди ранени, откакто на 15 април избухнаха сраженията между началника на суданската армия Абдел Фатах ал Бурхан и бившия му заместник Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните Сили за бързо реагиране (СБР).

Милиони суданци, които не могат да си позволят завишените цени, необходими за бягство, са се скрили в домовете си с намаляващи количества храна и вода и чести прекъсвания на електрозахранването.

В Хартум свидетел чу "осем въздушни удара от военни самолети", а в различни квартали се чуваха стрелба и експлозии.

Бурхан и Дагло, които се изправиха един срещу друг след военния преврат през 2021 г., провалил демократичния преход в Судан, неколкократно нарушаваха прекратяването на огъня, а в неделя удължиха последното със 72 часа.

Експертите са единодушни, че примирията до голяма степен се обявяват, за да се даде възможност за евакуационни коридори и разговори с посредници.

Въпреки че чужди държави са помогнали на хиляди свои граждани да избягат по въздух, суша и море, най-малко 75 000 суданци са вътрешно разселени, а над 50 000 вече са избягали по суша в съседни страни, съобщиха от ООН.

Някои семейства яздят магарета заедно с малка част от имуществото си, за да преминат пясъчната граница с Чад от суданския регион Дарфур, който е свидетел на най-тежкото насилие извън Хартум, предаде БГНЕС.

В импровизиран лагер в гранично село в Чад служители на ООН раздаваха продукти от първа необходимост на бежанците, много от които се впускат в отчаяно бягство с празни ръце.

Махамат Хасан Хамад, шивач, се опитва да сдържи сълзите си, докато разказва пред АФП, че няма храна за 11-те си деца и средства за работа, защото "шевните ми машини бяха взети от нападателите".

Той обвинява СБР, които "унищожават всичко по пътя си".

Точка на пречупване

В резултат на размириците в Судан са обстрелвани болници, хуманитарни съоръжения са разграбвани, а чуждестранните групи за помощ са принудени да преустановят повечето си операции.

Най-високопоставеният хуманитарен служител на ООН Мартин Грифитс пристигна в Найроби в понеделник на спешна мисия, за да търси начини за оказване на помощ на милиони хора.

"Хуманитарната ситуация достига критична точка", заяви той в Twitter, а по-късно я нарече "катастрофална".

Сраженията тласкат и без това затрудненото здравеопазване в Судан към "катастрофа", предупреди регионалният директор на Световната здравна организация за Източното Средиземноморие Ахмед ал-Мандари.

Той алармира за нарастващата заплаха от холера, малария и други заболявания.

Все пак имаше поне известно облекчение.

СЗО съобщи, че в Порт Судан са пристигнали шест контейнера с медицинско оборудване. Те включват материали за лечение на травматични наранявания и тежко остро недохранване.

Агенцията съобщи, че на някои болници, които разчитат на генератори, е раздадено гориво, от което също има остър недостиг по време на войната.

МВнР: Общо 39 български граждани са евакуирани от Судан

Общо 39 български граждани са евакуирани от Судан. Това съобщиха от Министерството на външните работи, предаде репортер на БГНЕС. &bdq...

Световната продоволствена програма на ООН (WFP) заяви, че очаква скоро да възобнови раздаването на храна в някои части на страната след прекъсването ѝ вследствие на смъртта на трима нейни служители.

Още преди войната повече от 15 милиона души в Судан са били изправени пред сериозна продоволствена несигурност, заяви WFP.

"Закъсняла" медиация

В понеделник в Саудитска Арабия пристигна евакуационен кораб, управляван от американски оператор, на борда на който се намират повече от 300 цивилни граждани от различни държави, съобщиха саудитските държавни медии.

Друг саудитски кораб също акостира в Джеда с евакуирани лица от Судан, като по този начин броят на приетите от кралството цивилни лица се увеличи на повече от 5400.

Саудитска Арабия е сред регионалните сили, които се опитват да сложат край на насилието.

Турски самолет е обстрелван от специалните сили в Судан

Турски самолет, пристигнал в Судан, за да евакуира чужди граждани, е бил обстрелван от силите за бързо реагиране. Това съобщи телевизио...

Пратеникът на Бурхан, Дуфала ал-Хадж Али, се срещна в неделя в Рияд със саудитския външен министър принц Фейсал бин Фархан, а днес трябва да посети Кайро за разговори с външния министър на Египет.

В понеделник на извънредна среща на Арабската лига в Кайро Египет предложи проекторезолюция, която призовава за "незабавно и цялостно прекратяване" на сраженията.

Исаяс Афверки, авторитарният президент на съседната на Судан Еритрея, който има тесни връзки с Русия, направи първите публични коментари по повод на сраженията.

"Настоящата криза в Судан произтича от съревнованието за това кой е (истинският) собственик на суданската революция", заяви той пред еритрейската телевизия.

Експертите поставят под съмнение чуждестранните усилия за посредничество. Ветеранът анализатор на Судан Алекс де Ваал ги определи като "половинчати и закъснели".

Той обвини предишната американска администрация, че е делегирала политиката на своите "привилегировани съюзници в Близкия изток", които се страхували от демократичния преход в Судан и "предпочитали да се справят директно с фаворизираните генерали".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com