Учени: Десетки животни от зоопарка в Судан може да са мъртви заради войната

1457
Учени: Десетки животни от зоопарка в Судан може да са мъртви заради войната
Снимка: Getty Images

Учени се опасяват, че десетки животни от зоопарка в суданската столица Хартум може да са мъртви заради военния конфликт на територията на града, предаде АП.

Най-малко сто животни, които са били отглеждани в заграждения в зоопарка, вече са изкарали около три седмици без храна или вода заради боевете в столицата. Сара Абдала, главен зоолог в зоологическата градина, която е част от Природонаучния музей на Судан, се страхува за състоянието на животните, сред които са африкански сив папагал, вервет, нилски варани и два вида отровни змии. Преди боевете всички животни са били хранени два пъти дневно. Те обаче не са получавали храна или лекарствата, от които някои от тях се нуждаят, от 14 април насам заради липсата на достъп до музея.

Нападнаха българин в Судан

Българин е бил нападнат в Судан. Той е един от последните ни сънародници, които все още не са се евакуирали, като едновременно с това е...

ООН: Над 700 000 души са разселени заради войната в Судан

Абдала преподава зоология в Университета в Хартум и става директор на Природонаучния музей през 2020 г. Музеят, който е един от най-старите в Судан, документира дивата природа на страната, както и тази на съседния Южен Судан. Сегашното му местоположение е близо до военния щаб, където битките са ожесточени – това прави зоопарка на музея напълно недостъпен, предаде БТА. 

Конфликтът, който трае вече 26 дни, се води между суданската армия, водена от генерал Абдел-Фатах Бурхан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), начело на които е генерал Мохамед Хамдан Дагало. По думите на Абдала нито една от конфликтните страни не е обърнала внимание на призивите за разрешаването на достъпа до зоопарка.

Конфликтът превърна голяма част от столицата, както и съседния град Омдурман в бойно поле, като и двете страни използват тежки оръжия в градските райони. Милиони са в капан в домовете си, без електричество, вода и с почти изчерпани хранителни запаси.

Приключи евакуацията на българи от конфликта в Судан

Приключи окончателно евакуацията на българските граждани от Судан. Това става ясно от брифинг на служебния министър на външните работи...

Ожесточени сблъсъци разтърсват Судан, примирията не работят

„Освен ако някой не е освободил животните по-рано, в началото на битките, не виждам как те биха могли да оцелеят повече от две седмици без човешки грижи“, каза Камал М. Ибрахим, професор по биология в университета на Южен Илинойс.

Ибрахим и Абдала са особено притеснени за представител на вида нилски крокодил, който е бил в музея от 1971 г. насам. По думите на Абдала крокодилът има нужда от лекарства и витамини поради напредналата си възраст. Крокодилите се срещат все по-рядко в реките Сини Нил и Бели Нил, които минават през Судан. „Той би се справил по-добре, ако беше освободен от заграждението си“, каза Ибрахим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com