Атентаторът от Ню Йорк планирал нападението година, за да отмъсти

4271
Атентаторът от Ню Йорк планирал нападението година, за да отмъсти
Снимка: Getty Images/Guliver

Извършилият в понеделник взрив със самоделно устройство в нюйоркското метро Акайед Ула е действал поради желанието си да отмъсти, съобщи New York Post.

Според източници на вестника Ула, който е в болница, заявил пред следователите какво го е движело за постъпката му. „Те бомбардираха страната ми и аз исках да нанеса вреди тук“. От The New York Times не обясняват точно какво е имал предвид атентаторът.

Кметът на Ню Йорк: Взривът в Манхатън бе опит за терористичен акт

Днешната експлозия в Манхатън, при която пострадаха четирима души, бе опит за терористичен акт, потвърди кметът на града Бил де Блазио....

Вестникът отбелязва, че по-рано Ула е работел като таксиметров шофьор в Ню Йорк. Само че лицензът му вече е изтекъл. Той е изселник от Бангладеш и живее в Бруклин. Влязъл е законно в САЩ преди седем години с виза, издавана на лица, чиито роднини са американски граждани. Пред CNN губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че Ула бил действал под влиянието на "Ислямска държава" и редица други терористични организации.

Ула е планирал атентата поне една година, съобщи ABC, позовавайки се на информация от ФБР. Федерални служители вече са обискирали няколко жилища в Бруклин, в които Ула или някога е живял, или е посещавал. От ФБР стигнали до извода, че атентаторът е сглобил бомбата вкъщи. Взривното устройство не се отличавало с технически параметри от високо качество. Според следователи Ула е планирал атаката поне една година, предаде БГНЕС.

Името на извършителя беше съобщено от шефа на полицията в Ню Йорк Дмеймс О'Нийл. Полицаят каза, че атентатора е задействал взривно устройство, което е бил закрепил на тялото си. Поради това Ула получи изгаряния и наранявания и в момента се намира в болница под наблюдението на полицаи. Освен него ранени бяха още трима души, намирали се в близост до мястото на експлозията.

Припомняме, че днес (11 декември) терорист активира взривно устройство в тунел в близост до оживената автогара Port Authority в Ню Йорк близо до Times Square. Няколко души бяха ранени. Един от очевидците разказва, че е излизал от автобуса в 7:45 часа сутринта местно време, когато чул два взрива. По думите му те са били толкова силни, че ги е чул независимо от слушалките, с които е бил.

Появи се снимка на мъжа, опитал да взриви автогарата в Ню Йорк

27-годишен ислямист от Бангладеш е мъжът, който днес едва не причини кървава баня на най-голямата автогара в САЩ, съобщи полицията в Ню...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com