Байдън става на 80 години - какво му предстои?

4999
Байдън става на 80 години - какво му предстои?
Снимка: Getty images

Никога досега действащ президент на САЩ не е имал 80 свещички на тортата за рожден ден - и важният юбилей, който Джо Байдън празнува в неделя (20 ноември) има неоспорими последици, тъй като той обмисля да се кандидатира за поста отново през 2024 година.

Засега Белият дом не разкрива как Байдън ще празнува, като вместо това се фокусира върху подготовката за сватбата на внучката му, която е днес.

Самият Байдън се шегува с юбилея си. "Дори не мога да кажа на каква възраст ще бъда. Дори не мога да го произнеса", каза той по MSNBC, предаде БГНЕС.

Политолог: За американците Путин не е по-различен от Хитлер (ВИДЕО)

Отливът от демократите се дължи основно на това, че президентът Байдън прекалено много се фокусира върху външната политика на САЩ. Това...

Преди година, след обстоен медицински преглед, лекарите заявиха, че Байдън има само няколко незначителни заболявания и заключиха, че е "годен за служба". Настоящият президент нито пуши, нито пие, остава физически активен и не е имал сериозни здравословни проблеми, откакто през 1988 г. е опериран от две животозастрашаващи мозъчни аневризми.

Проучване, публикувано през 2020 г. от Университета на Илинойс, дори го причислява към "суперстарите" - хора, които поради социално-икономически причини, начин на живот и генетични особености живеят по-дълго от средното. Учените, извършили изследването, му дават теоретична продължителност на живота от почти 97 години.

Почти всеки уикенд той се оттегля в семейната си къща в Делауеър, а на някои групови снимки с колеги световни лидери, като френския президент Еманюел Макрон или канадския премиер Джъстин Трюдо, застаряващият президент на САЩ изглежда като патриарх.

Медицинската реалност не е в полза на Байдън - с напредването на годините се увеличава рискът от влошаване на когнитивните способности, заболявания или последици дори от леки инциденти. Моментите на объркване на Байдън са по-чести, както и словесните му спънки. Затова и много често политическите му противници се възползват от това с подигравки. Последният такъв случай беше когато Байдън на два пъти се обърка, че ще отива на визита в Колумбия, а не в Камбоджа, както беше по план преди срещата на Г-20, макар че и двата пъти той сам се поправи.

След 3 часа разговори: Байдън и Си Дзинпин са против използване на ядрено оръжие в Украйна

Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин за първи път стиснаха ръцете си, откакто демократът встъпи в длъжн...

Когато президент на САЩ се стреми към преизбиране, "това спестява на партията скъпи и разединяващи първични избори", което ѝ позволява да съсредоточи ресурсите си върху общите избори, казва Рейчъл Битекофър, стратег на Демократическата партия.

И все пак в социологическите проучвания ясното мнозинство от американците отхвърля идеята за втори мандат на Байдън. Групата на редовите демократи - RootsAction, започна кампания "Не кандидатирайте Джо", в която се твърди, че "той няма автоматично право на реноминация".

Сред отворените въпроси са дали президент, роден по време на Втората световна война, може да мобилизира младите избиратели през 2024 г., дори ако политиката му е била благоприятна за тях по въпроси като декриминализирането на марихуаната и опрощаването на студентските заеми.

ОЩЕ: Байдън за Тръмп: Той провали Америка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка