Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да пуснеш 1,5 млн. балона във въздуха: Как през 1986 г. в Охайо сами предизвикаха бедствие (ВИДЕО)

23 юни 2024, 08:00 часа • 2858 прочитания

През 1986 г. в Охайо се случва едно наглед забавно и лежерно събитие, което ще се превърне в истинско бедствие за региона. Емблематичният исторически момент се случва на 27 септември и цели да подобри Рекорд на Гинес за пускане на най-много балони в небето. Първоначалната идея е събитието да бъде благотворително и да се превърне в лежерен празник, но... нещата съвсем не се случват така.

Още: Северна Корея изпрати стотици балони с боклуци към Юга

Подготовка и реализация

Организатор на събитието е компанията Treb, която се подготвя шест месеца предварително. Изградена е специална правоъгълна структура с размерите на жилищен блок, която да държи заедно всички близо 1,5 милиона балона на едно място, преди да бъдат пуснати. Височината на структурата е 76 м., а ширината - 46 м.

2500 доброволци, основно ученици, прекарват часове наред в надуване на балоните с хелий. За труда си получават тениски. Първоначално идеята е да се пуснат 2 млн. балона, но в крайна сметка финалната бройка става малко над 1,4 млн. балона.

Планирано е пускането да стане на 27 септември 1986 г., но прогнозата за времето сочи, че приближава буря. Тогава организаторите решават да изпреварят дъжда и пускат балоните около 13:50 ч. Приблизително 100 000 души гледат на живо събитието, което официално подобрява предишния рекорд, поставен при празнуването на 30-годишнината на Дисниленд.

Ужасните последствия

Още: 353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Обикновено балоните с хелий, пуснати в природата, остават във въздуха до спадането им и слизането им на повърхността. Да, но балоните, пуснати през 1986 г. в Охайо, се сблъскват със студен фронт и дъжд, което води до падането им на повърхността, докато са все още пълни с хелий. В резултат на това те се "посипват" върху огромни територии, водни басейни, задръстват градските канали, а в следващите дни дори достигат канадската част на езерото Ери и замърсяват водата. Много хора тогава признават, че смятали, че балоните ще достигнат определена височина, при която ще се спукат и ще се разградят във въздуха.

Летището в Кливланд затваря една от пистите си за близо час, защото по нея падат множество балони. Има съобщения за катастрофи, случили се поради опитите на водачите да избегнат балоните по пътищата или заради разсейването им и желанието им да гледат зрелището.

Двама рибари, които изчезват на 26 септември, са обявени за издирване от семействата им именно в деня на пускането на балоните. Въпреки че спасителите локализират лодката им, бреговата охрана и спасителният хеликтоптер са твърде затруднени да достигнат до мястото заради стотиците хиляди балони. Поради тази причина на 29 септември издирването на рибарите е прекратено, а след време телата им са открити на брега. Съпругата на единия от рибарите, заедно със собственик на коне, изплашени от балоните, завеждат дела срещу фирмата, организирала необичайното събитите. И двете дела са решени извънсъдебно.

В крайна сметка рекордът е признат с 1 429 643 балона във въздуха, но от Рекордите на Гинес официално прекратяват следващи кандидатури за подобряване на този рекорд.

Още: Нов рекорд на Гинес: Мъж изпи чаша горещо кафе за 3 секунди (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес