ООН: 230 милиона души по света се нуждаят от помощ през 2023 г.

1690
ООН: 230 милиона души по света се нуждаят от помощ през 2023 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато войната в Украйна доминира в международните заглавия, десетки други хуманитарни кризи се нуждаят от нашето спешно внимание, съобщават от ООН. Повечето от тях са водени от конфликти и климатични шокове, усложнени от съществуваща уязвимост и неадекватен достъп до услуги. Тази година поставя нов рекорд, като агенциите на ООН и хуманитарните партньори изискват 51,5 милиарда щатски долара, за да помогнат на 230 милиона души, които се нуждаят от спешна помощ в 68 държави. Организацията ще наблюдава  11 кризи по света, сред които Африканският рог, Хаити, Сахел, Афганистан, Йемен, Южен Судан, Сирия и други.

Африканският рог

Продължаващата суша ще доведе до продължителна катастрофа за хората в Етиопия, Кения и Сомалия, като най-малко 36,4 милиона души ще се нуждаят от спешна помощ, за да оцелеят, до 26 милиона от тях изпитват остра хранителна несигурност. Рискът от глад ще остане за хората в два района на Сомалия. Повече от 9,5 милиона добитък вече е умрял и се очаква броят да нарасне, което ще унищожи поминъка на пастирите и фермерите.

Хуманитарните помощи достигнаха до повече от 17 милиона души с някаква форма на помощ през 2022 г., но спешно е необходимо по-нататъшно увеличаване на мащаба на храни, хранене, здравеопазване и други животоспасяващи услуги, за да се помогне на хората да оцелеят през следващите месеци.

Хаити

Хуманитарните нужди в Хаити рязко ескалираха през 2022 г. и се предвижда да се увеличат допълнително през 2023 г., тъй като страната преживява обезпокоително нарастване на насилието и политическите сътресения на фона на растящата инфлация и трета поредна година на икономическа рецесия. Почти половината от населението сега страда от глад и за първи път в историята на Хаити най-малко 19 000 души са изправени пред риск от глад.

Въоръжени банди контролират стратегически пътища за достъп в страната и в столицата. Те също така извършват сериозни злоупотреби, включително широкомащабно сексуално насилие и насилие, основано на пола, принуждавайки цели общности да бягат. ОЩЕ: Заради бедността и мизерията: Безредици, стрелба и палежи в Хаити (ВИДЕО)

Сахел

Въоръженото насилие и несигурността в Сахел се увеличиха през 2022 г., като най-тежко бяха засегнати части от Буркина Фасо, Мали и Нигер. Очаква се насилието да се влоши през 2023 г. Само през ноември 2022 г. са докладвани около 419 инцидента със сигурността, убиващи 1100 души. Образованието, здравеопазването и водоснабдяването и канализацията, които вече бяха слаби, бяха допълнително нарушени – повече от 11 100 училища в Сахел вече са затворени. Регионът също е силно засегнат от климатичната криза, като продължителната суша прави земеделието и отглеждането на добитък невъзможно за мнозина.

Афганистан

Превземането на Афганистан от талибаните през август 2021 г. доведе до значително влошаване на човешките права и хуманитарната ситуация в страната, като както селските, така и градските райони бяха в криза. Сега Афганистан е едно от най-лошите места за жените и момичетата, като те са почти изкоренени от училищата и университетите, работните места и социалния живот. Продължават инцидентите със сигурността и атаките от недържавни въоръжени групи. ОЩЕ: Публично бичуване - така талибаните действат в Афганистан (ВИДЕО)

Неотдавнашната забрана за жени хуманитарни работници се отрази на операциите за подпомагане в цялата страна. В същото време Афганистан навлиза в третата си поредна година на слаби дъждове и във втората си година на осакатяващ икономически спад.

Йемен

Години на конфликт в Йемен направиха живота и поминъка на хората на пух и прах. Примирието от април до октомври 2022 г. доведе до намаляване на цивилните жертви и разселването, но хуманитарните перспективи на страната не се подобриха, тъй като милиони хора продължават да живеят в отчайващи условия. Бедността, гладът и болестите са широко разпространени, докато здравеопазването, образованието и други основни услуги висят на косъм.ОЩЕ: Йемен: 7 години депресия, посттравматично стресово разстройство, психоза

Продължителният конфликт струва на Йемен около 120 милиарда долара икономически растеж, което води до срив на икономиката и рязко нарастваща инфлация, което засили хуманитарните нужди.

Неотдавнашната забрана за жени хуманитарни работници се отрази на операциите за подпомагане в цялата страна. В същото време Афганистан навлиза в третата си поредна година на слаби дъждове и във втората си година на осакатяващ икономически спад.

Южен Судан

През 2023 г. хуманитарните организации изискваха 1,7 милиарда долара, за да достигнат до 6,8 милиона души в Южен Судан. Хората в цялата страна продължават да търпят конфликти, насилие и метеорологични сътресения, включително интензивни наводнения. Тези фактори, съчетани със скритата бедност и слаби услуги, са предизвикали високи нива на разселване, огнища на болести, нарушени средства за препитание и несигурност на храната. Прогнозите показват, че 8,2 милиона души, или две трети от населението, може да изпитат сериозна продоволствена несигурност до пика на бедния сезон, между май и юли.

Загрижеността за закрилата се увеличава и около 2,8 милиона души, особено жени и момичета, са изложени на риск от насилие, основано на пола.

„За да помогнем най-добре на хората, които изпитват безброй нужди, са необходими силни партньорства, за да спасим повече животи и да облекчим страданията“, каза Джоузеф Инганджи, ръководител на офиса на OCHA в Южен Судан.

Нигерия

Нигерия преживява сложна комбинация от кризи, включително несигурност и широко разпространен глад в североизточната част, което доведе до разселване на 2 милиона души.  4,4 милиона души са в тежка хранителна несигурност, а 1,7 милиона деца в остро недохранване. Освен това миналата година Нигерия преживя най-лошото си наводнение от десетилетие, което засегна повече от 4 милиона души.

Тази година 8,3 милиона души ще имат нужда от помощ, а хуманитарните организации се стремят да достигнат до 5,9 милиона от най-уязвимите сред тях.

Ливан

На фона на отслабено управление и политическа парализа, Ливан е изправен пред безпрецедентна икономическа и финансова криза, която засяга всички жители, включително ливански, сирийски и палестински бежанци и мигранти.

Очаква се хуманитарните нужди да се увеличат тази година, като приблизително 4,1 милиона души се нуждаят от хуманитарна подкрепа, включително достъп до безопасна вода и канализация. И все пак хуманитарните работници продължават да се сблъскват с оперативни ограничения на достъпа поради разрушаване на закона и реда, политическа безизходица и нестабилност и тежки бюрократични пречки.

Мианмар

Народът на Мианмар продължава да е изправен пред безпрецедентна политическа криза, криза с правата на човека и хуманитарна криза, която излага на сериозен риск защитата на цивилните, ограничава достъпа до жизненоважни услуги, включително здравеопазване и образование, и води до дълбока продоволствена несигурност. Хуманитарните нужди се влошиха в цялата страна, като 17,6 милиона души се нуждаят от помощ тази година, тъй като конфликтът продължава да бушува, причинявайки безпрецедентни нива на разселване и унищожаване на имущество. Броят на вътрешно разселените лица (ВРЛ) се е увеличил рязко до над 1,4 милиона миналата година.

Комбинацията от значително недофинансиране на отговора, инфлация, ограничения на достъпа и прекъсвания на услугите доведе до това, че много нужди остават без внимание и се влошават с течение на времето. Половината от децата в училищна възраст в Мианмар – или 4 милиона деца – не са ходили на училище от две години.

Сирия

Да се събудиш в Сирия днес означава да гледаш към мрачно бъдеще. Повече от 11 години след началото на кризата Сирия все още има най-големия брой вътрешно разселени лица в света - 6,8 милиона, и най-големия брой нуждаещи се от началото на конфликта. Хуманитарните и икономически показатели продължават да се влошават, като основните услуги и друга критична инфраструктура са на ръба на колапс, продължава епидемията от холера и климатичните сътресения.

Сирия е една от най-сложните хуманитарни и спешни ситуации в света. Най-малко 15,3 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ през 2023 г. Междувременно конфликтът продължава в части на страната, внасяйки ежедневен страх от атаки. ОЩЕ: Анкара предупреди за военна операция в Северна Сирия

Демократична република Конго

В Демократична република Конго (ДРК) 26,4 милиона души – или всеки четвърти – се нуждаят от хуманитарна помощ. Миналата година острото недохранване засегна 6,4 милиона души, главно деца под 5-годишна възраст. Число, което не е намалявало от 20 години. Въоръжените конфликти и грубите нарушения на човешките права, включително сексуално насилие и посегателства срещу деца, продължават да предизвикват масови движения на хора. Около 5,7 милиона души са вътрешно разселени, най-високият брой на африканския континент.

Тежките, но предотвратими епидемии, като морбили, жълта треска, холера и малария, взимат значителни човешки жертви всяка година поради лошата инфраструктура, ограниченията за достъп до здравеопазване и ниското покритие на ваксинациите. ДРК се нарежда сред страните с най-високи нива на майчина и детска смъртност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка