ООН с резолюция за оръжейно ембарго над Израел и разследване на военни престъпления

2247
ООН с резолюция за оръжейно ембарго над Израел и разследване на военни престъпления
Снимка: Getty Images

Съветът на ООН (UNHRC) по правата на човека трябва да гласува по-късно днес резолюция, която ще призове за оръжейно ембарго срещу Израел и ще създаде постоянна комисия за установяване на факти, която да го разследва за военни престъпления срещу палестинците.

Ако бъде одобрена на специална сесия на 47-членния UNHRC, анкетната комисия ще започне да разглежда инциденти, които са се случвали както преди, така и след 13 април 2021 г. Решението за призив за такава сонда е предизвикано от 11-дневната война между Израелските отбранителни сили (ИОС) и „Хамас“ и беше внесено от Палестинската администрация и Пакистан от името на Организацията за ислямско сътрудничество.

Това ще бъде първият път, когато UNHRC създава постоянна мисия за установяване на факти по отношение на която и да е държава-членка на ООН, съобщи „Джерусалем Пост“.

UNHRC вече призовава ежегодно за оръжейно ембарго срещу Израел. Новата резолюция е в допълнение към този ежегоден текст.

Този нов текст „призовава всички държави да се въздържат от прехвърляне на оръжие, когато преценят, в съответствие с приложимите национални процедури и международни задължения и стандарти, че съществува явен риск такива оръжия да бъдат използвани за улесняване на сериозни нарушения или злоупотреби на международните разпоредби за правата на човека или сериозни нарушения на международното хуманитарно право."

Франция вижда опасност от апартейд в Израел

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан предупреди в неделя за риска от "дълготраен апартейд" в Израел, в случай че палестинците не ...

Специалната сесия на UNHRC за Израел е 30-тата, която той провежда от създаването си през 2006 г. Това е деветата такава сесия, която провежда за Израел.

Сред планираните лектори са върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, специалният докладчик за палестинските територии Майкъл Линк, докладчик на Центъра за правата на човека, израелския посланик към ООН в Женева, външния министър на Палестина и журналисти.

Десетки страни ще имат обръщения, включително държави-членки на ООН по правата на човека и трети страни. Съединените щати не са членове на UNHRC, но понастоящем избраха да не вземат думата в ролята на наблюдател.

В обръщението си към съвета Бачелет предупреди, че израелските действия по време на 11-дневната война в Газа, приключила на 21 май, могат да "представляват военни престъпления".

Тя се съгласи, че „Хамас“ е причинил смърт и наранявания в Южен Израел и че неговите „ракети са били безразборни и не са направили разлика между военни и цивилни обекти и използването им по този начин представлява явно нарушение на международното хуманитарно право“. „Такова нарушение включва изстрелването на ракети от цивилните райони на „Хамас“, каза тя. "Действията на едната страна обаче не освобождават другата от нейните задължения по международното право", обясни Бачелет.

Джо Байдън убеждавал Нетаняху да прекрати операцията в Газа

При разпалването на конфликта в Близкия изток американският президент Джо Байдън подкрепи действията на Израел в публичните си изявлени...

Тя постави под съмнение твърдението на Израел, че сградите, които той е разрушил в Газа, са били цели на „Хамас“, обяснявайки, че "не сме виждали доказателства в това отношение".

Тя добави: "Няма съмнение, че Израел има право да защитава своите граждани и жители. Палестинците обаче също имат права. Същите права."

От палестинската общност обвиниха Израел в опит да измести палестинците и да ги изгони от града, за да могат кварталите, в които живеят, да бъдат превърнати в еврейски.

Според тях „Израел е страхлив расистки режим, който убива деца, и международната общност го насърчава да преследва военни престъпления и да създаде "режим на апартейд. Коренът на насилието е окупацията на Израел на палестинска територия“.

„Заселниците трябва да бъдат включени в списъка на терористите и да бъдат наложени политически и икономически санкции на Израел до края на "окупацията", каза техен представител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com