Последни проучвания: Демократите или републиканците ще спечелят контрола над Конгреса в САЩ?

2220
Последни проучвания: Демократите или републиканците ще спечелят контрола над Конгреса в САЩ?
Снимка: Getty Images

Демократите или републиканците ще са големите победители на междинните избори в САЩ на 8 ноември? Това е големият въпрос, който интересува не само американското общество, но и целия свят.

Засега индикациите са, че Републиканската партия е на път да си върне контрола над Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса) за първи път от 4 години насам. Данните от обществените допитвания относно Горната камара – Сената, са толкова близки, че все още не може дори да се направи прогноза, сочат последните проучвания. Все пак пътищата за победа на републиканците в Сената са повече, отколкото за демократите, които през последните две години имаха минимално мнозинство там.

Междинните избори се провеждат през ноември на всеки 4 години, малко преди изтичане на половината от 4-годишния мандат на президента. Обикновено около една трета от местата в 100-членния Сенат на САЩ, както и всички 435 места в Камарата на представителите, се оспорват. Губернаторските постове, щатските законодателни органи, местните съвети и училищните настоятелства също ще бъдат обект на избори в цялата страна. Тази година вотът засяга всички 435 места в Камарата на представителите, а също така ще бъдат избрани 35 сенатори.

Мъск към американците: Гласувайте за републиканците на междинния вот

Най-богатият човек в света - Илон Мъск, призова избирателите в САЩ да подкрепят републиканските кандидати в навечерието на междинните и...

Всеки щат, независимо от броя на населението си, получава две места в Сената, а местата в Камарата на представителите се разпределят между щатите в зависимост от тяхната големина. Например Калифорния - най-многолюдният щат - има 52 членове на Камарата, а Уайоминг – който е с най-малко население – един член. Но и двата щата излъчват по двама сенатори.

В Камарата на представителите републиканците трябва да обърнат само пет места от общо 435, за да получат мнозинство. Според The Cook Political Report, който анализира надпреварата въз основа на социологически проучвания, републиканците имат сигурни 212 места в Долната камара. За да получат мнозинство, те трябва да надделеят в само шест от 35-те оспорвани надпревари - така ще имат 218 срещу 217 места за демократите. Десет от тези места вече се държат от републиканците.

Системата в Сената, в който има 100 места, е малко по-опростена. Само 35 от тях са предмет на избори тази година и има само няколко много оспорвани състезания. Промяна от едно място в полза на републиканците ще обърне камарата в тяхна полза. Като се има предвид, че демократите се опитват да защитят повече места, отколкото републиканците, просто има повече начини демократите да загубят Сената, отколкото да го спечелят. Това дава предимство на републиканците, макар и с най-малка разлика.

Изглежда вероятно републиканците да поемат контрол над поне едната камара на Конгреса. След две години на единен демократичен контрол във Вашингтон динамиката на властта в столицата на страната е на път да се промени. Съвсем реалните последици за американската политика през следващите две години, ако това се случи, ще са край на законодателната програма на Джо Байдън, начало на разследвания от страна на републиканците срещу демократите, риск от спиране на работата на правителството, евентуално намаляване на помощта за Украйна и т.н.

Русия пак активира троловете си в САЩ - този път в навечерието на изборите за Конгрес

След като руската Агенция за интернет изследвания (б.а. – по-известна като Троловете на Путин) се намеси в кампанията за президен...

ОЩЕ: NBC: Конгресът ще опита да одобри 50 млрд. долара за Украйна, преди републиканците да имат мнозинство

ОЩЕ: Разследването срещу Хънтър Байдън по "Украинската афера": От ФБР изтекоха нови подробности

ОЩЕ: От българско сиропиталище до потенциален сенатор на Републиканците в САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка