Салман Рушди още преживява инцидента в Ню Йорк

992
Салман Рушди още преживява инцидента в Ню Йорк
Снимка: Getty Images

Писателят Салман Рушди все още преживява инцидента, при който беше намушкан с нож преди лекция в Ню Йорк и ослепя с едното око. Той добави, че физически е "повече или по-малко добре". 

"Имам много добър психотерапевт, който има още много работа. Сънувам безумни неща", сподели той в интервю за BBC. Той добави, че се колебае дали да се изправи пред предполагаемия си нападател в съда. И не е сигурен дали някога ще се появи на публично събитие, което не е само с покани и "контролируемо".

ОЩЕ: Салман Рушди издаде новия си роман

През август миналата година роденият в Индия британско-американски писател беше поставен на апарат за изкуствено дишане и прекара шест седмици в болница, след като беше намушкан с нож 10 пъти на сцената по време на събитие в щата Ню Йорк. Раните предизвикаха увреждане на черния му дроб, загуба на зрението на едното око и парализа на ръката заради засегнат нерв.

"Човешкото тяло има невероятна способност да се лекува. И така, аз съм щастлив, че съм на прав път", каза Рушди.

Заподозреният Хади Матар е обвинен в опит за убийство. Той не се признава за виновен и е задържан без право на освобождаване под гаранция.

На въпроса дали ще присъства на съдебния процес тази година, Рушди отговори, че зависи от това дали Матар ще промени позицията си.

"Към 2000 души видяха това да се случва. Затова си мисля, че това е само поза и може да се промени. Ако бях негов адвокат, щях да го посъветвам така. Ако се признае за виновен, няма да има процес, само присъда. Тогава моето присъствие може да не бъде необходимо. Колебая се. Част от мен иска да отида в съда и да се изправя срещу него, а друга просто не й се занимава с това", каза Рушди.

"Мисля, че за мен сега е важно да успея да видя, че животът продължава. По-зает съм да се справя с това", добави той.

Салман Рушди пише книга за инцидента, за да се справи с преживяното. Той каза, че тя няма да бъде повече от "двеста страници". "Този огромен слон е в стаята и докато не се справя с него, е трудно да приема сериозно каквото и да било друго", добави той.

ОЩЕ: Нападателят на Салман Рушди е "изненадан" от факта, че писателят е оцелял

Салман Рушди получи смъртни заплахи от Иран през 80-те години на миналия век след публикуването на романа "Сатанински строфи". Той живее в САЩ и Великобритания, като в САЩ използва охрана в определени случаи, а във Великобритания все още му се предлага държавна защита "като в доброто старо време".

Според него светът се е променил драматично след излизането на "Сатанински строфи" през 1988 г., но радикализацията на религията продължава да бъде заплаха за обществото.

След нападението Салман Рушди избягва обществения живот - дал е само няколко интервюта в медиите и е участвал в наградни церемонии или литературни фестивали.

Последната му книга "Градът на победата" е завършена точно преди нападението миналата година и е добре приета от критиката.

Иран категорично отрича всякаква връзка с нападателя на Рушди

Иран "категорично" отрече всякаква връзка с нападателя, който миналата седмица наръга с нож британския писател Салман Рушди, автор на "...

Салман Рушди спечели наградата "Букър" за втория си роман "Среднощни деца" през 1981 г. Неотдавна той се появи лично в Лондон, за да получи награда за изключителни постижения в творчеството си през последните петдесет години.

По-рано тази година той също така се получи лично в Ню Йорк наградата за смелост по случай стогодишнината на ПЕН Америка. Той беше президент на организацията от 2004 г. до 2006 г.

В обширното си интервю за BBC писателят отдава почит и на Милан Кундера, който почина на 94-годишна възраст в Париж. "Мислех за него. Милан Кундера говори за смеха като за начин да се справим с жестокостта", каза Рушди. "Разбира се, в неговия случай жестокостта, за която мисли, е комунизмът и т.н. Но аз мисля, че това не е лош съвет".

Салман Рушди, който се е женил пет пъти, кръщава второто си дете на родения в Чехия автор.

ОЩЕ: На 94-годишна възраст почина Милан Кундера

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...