Санкции за Орбан за подкопаване на единството на ЕС и НАТО: Предложение в САЩ

7338
Санкции за Орбан за подкопаване на единството на ЕС и НАТО: Предложение в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Ръководителят на Комисията по външни отношения в Сената на САЩ Бен Кардин (демократ от Мериленд) предложи на Белия дом да наложи санкции срещу Унгария и нейния министър-председател Виктор Орбан заради подкопаването на единството на Европейския съюз и НАТО.

По-специално Кардин осъди опитите на Орбан да забави обсъждането на финансовата помощ на ЕС за Украйна в размер на 50 млрд. евро и ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО. Всъщност унгарският премиер вдигна ветото над подкрепата на блока за Киев миналата седмица, след като успя да изнуди ЕС: Има сделка: ЕС отпуска 50 млрд. евро на Украйна, Орбан вдигна ветото.

"Орбан е най-малко надеждният член на НАТО"

Американският сенатор отправи призива към президента Джо Байдън след среща с посланика на САЩ в Унгария Дейвид Пресман във Вашингтон. "Аз съм дълбоко загрижен за посоката на развитие на сегашното унгарско правителство, чиито официални лица многократно са атакували президента Байдън и посланик Пресман по начини, които би трябвало да са немислими за един американски съюзник. Администрацията на Байдън трябва да проучи дали Унгария наистина е надежден партньор, който заслужава да участва в Програмата за безвизово пътуване и предвид нивото на корупция - дали е уместно да се инициират санкции по Глобалния закон "Магнитски"", пише Кардин на 1 февруари, цитиран от сайта на сенатската комисия.

"През последните дни министър-председателят Виктор Орбан за пореден път показа, че е най-малко надеждният член на НАТО, и освен това ненужно забави до днес усилията на Европейския съюз да предостави така необходимата икономическа помощ на Украйна. Макар да съм благодарен, че Европейският съюз предостави солиден пакет от мерки за подкрепа на Украйна, сега Унгария трябва бързо да прекрати възпрепятстването на членството на Швеция в НАТО", смята сенаторът.

Снимка: Getty Images

Турция беше най-голямата пречка за Швеция пред Алианса, но преди дни одобри влизането на Стокхолм във военния съюз. Така Будапеща се оказа единствената страна членка, която бави ратификацията.

Още: Орбан ме увери, че Унгария ще пусне Швеция в НАТО: Йенс Столтенберг с окуражителен сигнал

"Продължаващата ерозия на демократичните норми в Унгария продължава да бъде обезпокоителна. Приетият наскоро "Закон за защита на суверенитета", който влиза в сила от днес със стартирането на така наречения "Орган за защита на суверенитета", е пряко посегателство върху правата на журналистите, гражданското общество, политическите фигури и всеки, който критикува режима на Орбан, като насочва разузнавателните агенции и правоприлагащите органи на държавата да следят, задържат, отстраняват и вкарват в затвора тези, които изразяват несъгласие. Това не е нищо друго освен драконовско и не прилича на нищо, което сме виждали в съвременна демокрация", аргументира се Кардин в писмото към Байдън.

Още: Унгария прие закон за "защита на националния суверенитет"

Шантажът на Орбан

На 1 февруари Европейският съюз най-накрая постигна единодушие за отпускането на 50 милиарда евро в помощ на Украйна в рамките на 4-годишен период (2024-2027). Орбан вече беше поставил условие на ЕС, за да вдигне ветото си, а блокът се съгласи. Той каза, че ще го стори, ако ЕС позволи да има дебат всяка година за помощта за Украйна - т.е. така ще се даде възможност на Будапеща да налага вето при преразглеждането.

Още: Кулеба: Унгария няма да може да налага вето върху отделни части от 50-те млрд. евро

Европейските лидери успяха да спечелят Орбан с три допълнения в законопроекта. Ще има годишен доклад на Европейската комисия за изпълнението на пакета за помощ, а също и дебат на ниво лидери относно изпълнението му. Ако е необходимо, след две години Европейският съвет ще поиска от Комисията да предложи преглед на новия бюджет - според последната версия на проекта на Европейския съвет.

Лидерите на ЕС добавиха към него и реплика, препращаща към предишни заключения от декември 2020 г., за да се гарантира, че начинът, по който Европейската комисия оценява върховенството на закона в Унгария, се извършва по справедлив и обективен начин.

Припомняме, че Орбан опитваше с ветото за Украйна на освободи колкото се може повече от замразените еврофондове на Будапеща, блокирани от ЕС заради липса на прогрес при върховенството на правото. Европейският съюз не се е съгласил да разблокира еврофондовете в замяна на вдигане на ветото за Киев.

Още: Орбан: Изпълних мисията си, парите на Унгария няма да отидат в Украйна

Междувременно американският Сенат се задейства за общия пакет помощи за Украйна, Израел, Тайван и границата с Мексико. Все още не е ясно дали той ще успее да мине с подкрепата на законодателите: Надежда за Украйна: Сенатът на САЩ се задейства, но протеже на Тръмп се противопоставя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

САЩ остро атакуваха управляващите в Грузия заради вдъхновения от Кремъл закон (ВИДЕО)

Санкции на САЩ срещу Русия: Наказани са още китайски и европейски компании

Лойд Остин отиде на Хаваите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com