САЩ разочаровани от присъдата срещу кмета на Истанбул

1282
САЩ разочаровани от присъдата срещу кмета на Истанбул
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените щати заявиха, че са "дълбоко обезпокоени и разочаровани", след като на кмета на Истанбул, ключова опозиционна фигура в Турция, бе наложена присъда от 2 години и 7 месеца затвор и му бе забранено да участва в политиката преди президентските избори догодина.

"Съединените щати са дълбоко обезпокоени и разочаровани от присъдата на турския съд срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който го осъди на 2 години и 7 месеца затвор и му забрани да извършва политическа дейност", заяви говорител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от БГНЕС.

"Призоваваме правителството да прекрати наказателните преследвания по законите за "обида" и да зачита правата и свободите на всички турски граждани, включително като осигури открита среда за обществен дебат", се казва в официално изявление.

Хиляди турци се събраха на централен площад в Истанбул снощи в знак на солидарност с опозиционния кмет на града. В сряда наказателен съд осъди Екрем Имамоглу на повече от две години затвор и му забрани да участва в политиката за същия период от време за "обида на държавен служител" през 2019 г.

Турски прокурор поиска по-висока присъда за кмета на Истанбул Екрем Имамоглу

Прокурорът Фуркан Окудан по делото срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу е подал възражение в Апелативния съд за завишаване на издаден...

Имамоглу ще продължи да изпълнява длъжността кмет на най-големия турски град, докато се разглежда жалбата му по дело, свързано с изключително оспорваните избори, на които първоначалната му победа беше анулирана. 

Германия нарече това "тежък удар върху демокрацията", а Франция призова Турция да "обърне посоката на отдалечаване от върховенството на закона, демокрацията и зачитането на основните права".

Раздробената турска опозиция се бори да се обедини около един кандидат, който да оспори двадесетгодишното управление на Ердоган на предстоящия вот. Социологическите проучвания показват, че 52-годишният кмет на Истанбул е един от най-вероятните потенциални претенденти да победи Ердоган в пряка надпревара.

Проучване на MetroPoll обаче показа, че дори избирателите на партията на Еродган с ислямски корени ПСР смятат, че делото срещу кмета е "политическо". Проучването на MetroPoll показа, че 28,3% от избирателите на ПСР смятат, че делото се корени в политиката, докато 24,2% смятат, че то е свързано с "клевета". Само 17,6 % от националната общност смятат, че става въпрос за "клевета".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...