Тръмп получи 37 обвинения. Какво следва?

1862
Тръмп получи 37 обвинения. Какво следва?
Снимка: Getty Images

37 обвинения бяха повдигнати на бившия американски президент Доналд Тръмп. Сред тях - за неправомерно притежание на секретни документи, които е запазил след края на мандата си, както и за заговор за възпрепятстване на правосъдието.

Тръмп е изнесъл от Белия дом и преместил в частния си дом във Флорида множество строго секретни документи, засягащи американския ядрен капацитет, както и този на друга държава. Сред неправомерно складираните документи има такива от Пентагона, ЦРУ, Агенцията по национална сигурност и още държавни структури.

"Непозволеното разсекретяване на тези класифицирани документи може да постави в опасност националната сигурност на САЩ", коментираха от американското министерство на правосъдието. За тези обвинения Тръмп може да получи до 20 години затвор.

Секретени документи в банята и в килера

Кутии, пълни със секретни документи, са били складирани в имението на Тръмп Мар-а-Лаго. Те са се намирали в помещение, където бившият президент е организирал различни публични събития, както и в една от баните, под душа, в килер и в спалнята му, пише в обвинителния акт, дълъг 49 страници.

Най-малко два случая са описани, в които Тръмп е показвал въпросните документи на хора, които не са упълномощени да имат достъп до информацията в тях.

В обвинителния акт е описан случай, в който Тръмп е показал на човек от политическия му екип географска карта на военна операция в чужда държава. В друга ситуация бившият президент е споделил с няколко души таен "план за нападение", четем още в обвинението.

Умишлено възпрепятстване на правосъдието

Бившата писателка, която осъди Тръмп, иска ново обезщетение за клевета

Бившата колумнистка на американско списание Е. Джийн Карол, на която Доналд Тръмп дължи 5 милиона долара за сексуално насилие през 90-т...

Тръмп е обвинен и за това, че умишлено е игнорирал исканията на правосъдното министерство да върне документите, които е отнесъл в дома си. "Не искам никой да ми разглежда кутиите", цитиран е Тръмп в обвинителния акт, след като е получил призовка през май 2022 година. "Няма ли да е по-добре, ако просто им кажем, че тук няма нищо?"

Освен на Тръмп обвинение е повдигнато и на един от бившите му съветници - Уолт Нота. Според прокуратурата той е помагал на бившия президент да прикрие престъплението и е възпрепятствал разследването. Твърди се, че Нота е забелязан на една от камерите за видеонаблюдение да мести кутиите, за които се смята, че са съдържали класифицираната информация.

Първото подобно обвинение на бивш президент в историята

За първи път срещу бивш президент на САЩ е повдигнато обвинение на федерално ниво.

През ноември 2022 година американското министерство на правосъдието назначи независимия специален прокурор Джак Смит да разследва на Тръмп. Смит обеща "бърз процес" и подчерта, че американското правосъдие трябва да защитава националната сигурност.

Мнение: Как безразличието на Тръмп към Украйна ще повлияе на президентските избори?

Отказът на Доналд Тръмп да се ангажира да помогне на Украйна в противопоставянето й с Русия поставя американските гласоподаватели пред ...

Действащият президент Джо Байдън заяви в петък, че не е контактувал с главния прокурор Мерик Гарланд. "Не съм разговарял с него и няма да разговарям с него. И нямам никакъв коментар по този въпрос." С това Байдън адресира обвиненията на Тръмп и неговите поддръжници, че е злоупотребил с правомощията си, за да се отърве от Тръмп като политически опонент. През ноември миналата година Тръмп обяви, че отново ще се кандидатира за президент през 2024-а.

Тръмп нарече обвиненията срещу себе си “намеса в изборите" и нападна лично специалния прокурор Смит. В своята социална мрежа Truth Social Тръмп атакува и съпругата на Смит, която според него го мрази.

През април Тръмп вече беше обвинен на щатско ниво в Ню Йорк, че е купил мълчанието на порноактрисата Сторми Даниелс. Преди няколко седмици той беше подведен под отговорност и за сексуално посегателство. Последните обвинения срещу Тръмп във връзка с документите обаче са най-тежките до момента. Срещу Тръмп обаче се водят и други разследвания във връзка с опитите му да повлияе на резултата от президентските избори през 2020 г. И е напълно възможно да последват още обвинения.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com