В САЩ вече има план за победа на Украйна: Републиканци искат мощни оръжия срещу Путин

15104
В САЩ вече има план за победа на Украйна: Републиканци искат мощни оръжия срещу Путин
Снимка: 56 ОМПБр/Оперативне командування "Південь"

Три комисии в американския парламент, председателствани от републиканци, публикуваха съвместен план за победа на Украйна във войната, подпалена от диктатора Владимир Путин. Целта според официалния документ е "ние да спечелим, а Русия да загуби".

Документът има за цел да отговори на критични въпроси относно подкрепата на САЩ и съюзниците за Украйна, след като помощта на Вашингтон официално спря заради блокираните 61 милиарда долара за Киев. Както знаете, републиканците искат да видят план от администрацията на Джо Байдън с конкретни стъпки за победа на Украйна, за да деблокират средствата.

Още: Руската армия и оръжия: Украинското разузнаване с текуща оценка (ВИДЕО)

Комисията по външни работи на Сената, Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите (долната камара) и Постоянната комисия по разузнаването на Камарата на представителите, критикуват Байдън в документа си за липсата на помощ за Киев, и изискват решителни действия в тази насока.

Опасността от Русия, Китай, Иран и Северна Корея

Предложеният план за победа в Украйна е подписан от председателите на трите комисии - Майкъл Маккол, Майк Роджърс и Майк Търнър. Той е изготвен в края на 2023 г., но едва сега започва да предизвиква дискусии сред съответните заинтересовани страни. На корицата на плана е показана снимка на руския президент Владимир Путин, застанал редом до китайския си колега Си Дзинпин, върховния лидер на Иран Али Хаменей и беларуския диктатор Александър Лукашенко.

Планът съдържа пет раздела - заплахата на Русия, предложен план за победа на Украйна, надзор, споделяне на тежестта и хронология на "смъртоносните закъснения" на Байдън при изпращането на оръжия за Украйна.

Още: 50 млрд. евро помощ: Брюксел е готов да клекне пред Орбан заради Украйна

В прессъобщението на Комисията по външни работи се посочва, че Русия и съюзът, състоящ се от Китай, Иран, иранските проксита (като "Хамас", "Хизбула" и хутите) и Северна Корея, "работят заедно, за да подкопаят американските интереси по света". "Тяхната цел е да намалят американската икономика, да разбият ключови съюзи и да установят нов световен ред на тоталитаризъм. Съединените щати не са се сблъсквали с по-опасен набор от противници от Втората световна война насам", се казва в съобщението. Авторите на доклада заявяват, че Конгресът на САЩ има "отговорността да защитава свободата от такива като Русия, Китай и Иран.

Още: Основният проблем на Украйна има решение, но Западът също трябва да действа

Снимка: Getty Images

Как Украйна да победи Русия?

"Мантрата на Байдън за подкрепа на Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", е губеща стратегия", се казва във втората част на доклада, където се описват стъпките към победа на Киев. "Вместо това републиканците от Камарата на представителите смятат, че президентът Байдън трябва да представи надежден план за победа и да въоръжи Украйна с оръжията, от които тя се нуждае, за да победи възможно най-скоро. Още от първия ден на войната колебливостта на Байдън да предостави важни оръжия на Украйна забави украинската победа", твърдят републиканците.

Украйна се нуждае от най-далекобойния вариант на ракетната система ATACMS - с обхват на ракетите 300 км, а не 160 км, които бяха предоставени на Украйна, изтъква се в плана. Още: Ракети ATACMS: Примери с ВИДЕО колко са нужни на Украйна

Втори важен елемент от оръжията са изтребители F-16, които Украйна трябва да започне да получава най-рано през тази година. Републиканците настояват за достатъчно количество касетъчни боеприпаси, артилерия и противовъздушна отбрана, "за да постигне промяна на бойното поле".

Пътят на Украйна към победата изисква "(1) предоставяне на критично важни оръжия на Украйна със скоростта, с която това е уместно, (2) затягане на санкциите срещу режима на Путин и (3) прехвърляне на замразени руски суверенни активи на Украйна", пише в плана. За последната точка от вчера има сериозно развитие в САЩ: Белият дом подкрепи закон за конфискацията на руски активи в полза на Украйна

Украйна да преговаря, когато е в по-силна позиция

"За целта ще е необходим натиск от страна на републиканците в Конгреса, който е ключов за отключване на всяка нова необходима оръжейна система за Украйна от началото на войната. Двупартийният и двукамарен законопроект - Законът REPO (за конфискуване на замразени руски активи - бел. ред.), също ще изисква от администрацията на Байдън да оглави коалиция от съюзници, за да прехвърли до 300 млрд. долара замразени руски държавни активи в помощ на Украйна. Тази стратегия ще гарантира, че Украйна е в състояние да постигне необходимия напредък на бойното поле, за да принуди Путин да седне на масата за преговори. Ако Украйна не преговаря от позицията на силата, не може да има траен мир", заключаат републиканците.

В доклада се подчертава значението на надзора върху американската помощ, въпреки че се признава, че безбройните проверки, извършени до момента, не са открили никакви съществени нарушения.

Още: На Киев трябва да се помогне не утре, а днес: Естония дава 1,2 милиарда евро помощ на Украйна

"Победата над Путин в Украйна сега ще предотврати руско нахлуване в съюзник от НАТО, което би било неизмеримо по-скъпо от гледна точка на американската кръв и пари", се казва в доклада. "Като процент от БВП САЩ се нареждат едва на 30-о място по обща помощ за Украйна - Полша, балтийските държави, Обединеното кралство, Норвегия и други допринасят повече по този показател. По отношение на помощта за сигурност спрямо БВП - САЩ се нареждат на 14-о място", се отбелязва в документа.

Още: Военна помощ за 200 милиона евро: Резултатът от посещението на Зеленски в Литва

Подкрепата за Украйна не е "благотворителност", смятат трите комисии. "Подкрепата за Украйна, за да бъдат победени нахлуващите сили на Путин, е от решаващо значение за възстановяването на американското възпиране в Европа, Близкия изток и Индо-Тихоокеанския регион", се казва в съобщението за пресата. В самия доклад пък се посочва как заради агресията на Путин европейците вече затягат отбраната си и произвеждат повече оръжия, което пък позволява на САЩ да преместят фокуса си повече към Индо-Тихоокеанския регион - т.е. най-вече Тайван.

Още: Грешките на Запада и Украйна срещу Путин: Говори украински военен ветеран

Отбелязват се и военните престъпления на Кремъл във войната като бруталните мъчения и убийства на цивилни, отвличането на украински деца и др. "Ако Русия успее да завладее по-голяма част от Украйна, още милиони невинни цивилни ще бъдат подложени на подобна ужасна съдба", гласи заключението и се призовава за наказание на всички военнопрестъпници, като се има предвид най-вече издирвания от съда в Хага диктатор Владимир Путин.

"Ако Съединените щати изоставят съюзниците си, както направиха в Афганистан, ще загубим доверието и авторитета си на лидер на свободния свят. Нашите противници и врагове ще бъдат окуражени и овластени, а светът ще стане още по-опасен. (...) САЩ могат или да носят факела на свободата, демокрацията и правата на човека, или да се оттеглят във фалшиво чувство за сигурност. Изборът е наш, времето е сега, историята е на наша страна", завършва тази част от документа.

Още: Италия разширява военната помощ за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Силно земетресение край бреговете на Мексико

Почина първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек

"Забравя накъде отива": Тръмп с нови подигравки за възрастта на Байдън

Стигат до близо метър дължина: Гигантски африкански плъхове превзеха остров в щата Флорида

Коя държава наричат Дубай на Южна Америка? Едно голямо южноамериканско икономическо чудо:

Откраднат кабел предизвика влакова катастрофа с 50 ранени

Байдън за Тръмп: Да се беше послушал сам и да си инжектира белина

Почина най-успешният инвеститор на всички времена (СНИМКА)

Десетки ранени при влакова катастрофа в Аржентина (ВИДЕО)

САЩ: Новата руска офанзива няма да постигне значителни успехи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка