За да продължи помощта за Украйна, в САЩ опитват да я обвържат с подкрепата за Израел

3609
За да продължи помощта за Украйна, в САЩ опитват да я обвържат с подкрепата за Израел
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/Украински генщаб

Белият дом обмисля да обвърже финансирането на Украйна с искането за спешна помощ за Израел. Във Вашингтон таят надежда, че подобен ход ще увеличи шанса Конгресът да одобри помощта за Киев въпреки нарастващата опозиция от страна на републиканците в Камарата на представителите (долната камара). Това твърдят пред Washington Post няколко души, запознати с обсъжданията.

Не е взето окончателно решение за обединяване на помощта към двете държави, заявяват двама високопоставени служители на администрацията на американския президент Джо Байдън. Един от тях казва, че такова действие може да има смисъл, защото "затормозява крайната десница", която е твърдо против повече помощ за Украйна, но силно подкрепя подкрепата за Израел.

Всичко за войната в Израел четете тук.

Припомняме, че в края на септември САЩ одобри спешно временен бюджет, за да избегне блокиране на работата на правителството. В 45-дневния план обаче не беше включена помощ от над 6 млрд. долара за Киев, за която Байдън настояваше.

Още: Байдън: САЩ ще предоставят разузнавателна информация на Израел за освобождаване на заложниците

От Белия дом са казали на лидерите на Камарата на представителите и на Сената, както и на членовете на ключови комисии, че администрацията на Байдън скоро ще поиска от Конгреса да одобри допълнителна военна помощ за Израел. Това искане може да бъде отправено още през следващата седмица, пише Washington Post.

Това се случва, след като на 7 октомври палестинските въоръжени бойци от "Хамас" проникнаха в страната и извършиха най-смъртоносната атака в Израел след войната от Йом Кипур през 1973 г. Досега в сраженията в Израел и Газа са загинали над 1000 души, включително 9 граждани на САЩ.

Снимка: Getty Images

Крайнодесните в САЩ искат подкрепа за Израел, но не и за Украйна

Законодателите от Демократическата и Републиканската партия изразиха огромна подкрепа за Израел след атаката в събота и обещаха, че САЩ ще застанат зад един от най-близките си съюзници. В това число влизат и твърдо десните членове на Конгреса, които се противопоставят на продължаването на помощта за Украйна и твърдят, че доларите на американските данъкоплатци не трябва да се използват за финансиране на война на хиляди километри от американските граници.

Представителите на Белия дом и някои проукраински настроени депутати смятат, че свързването на двете искания за помощ може да накара някои републиканци да гласуват за комбинирания пакет, тъй като те няма да искат да блокират военната помощ за Израел.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби отказа да каже дали Белият дом ще свърже двата пакета, но заяви: "Смятаме, че и двата са важни".

Още: Израелската армия в Газа: А заложниците? САЩ заплашиха Иран и "Хизбула" (ВИДЕО)

Помощ за Киев пак може да бъде отказана

В понеделник обаче потенциалният план вече се сблъска с препятствия. Запитана за перспективата за съвместен пакет за финансиране, Елиз Стефаник от Ню Йорк, републиканец №3 в Камарата на представителите, заяви: "Категорично не". Според нея републиканците в камарата имат достатъчно гласове, за да приемат самостоятелен пакет за помощ на Израел - ход, който може да окаже натиск върху демократите в Сената да го одобрят без обвързващи условия.

Републиканецът Кели Армстронг е поддръжник на Украйна, но заяви, че иска по-ясна представа за това как се изразходва помощта за Киев. Предупреди да не се използва спешното финансиране за Израел като средство за прокарване на помощ за Украйна.

Още: Вашингтон: Конгресът трябва да осигури оръжие и за Израел, и за Украйна

Камарата на представителите няма председател от миналата седмица, когато републиканските депутати отстраниха своя съпартиец Кевин Маккарти. Това също е огромен проблем. Способността на камарата да одобри какъвто и да е пакет за чуждестранна помощ е под въпрос, докато не бъде избран наследник на Маккарти. Този процес ще започне във вторник, но не е ясно кога някой от кандидатите ще получи достатъчно подкрепа.

Един от водещите кандидати за заместник на Маккарти - републиканецът Джим Джордан от окръг Охайо - открито се противопоставя на помощта за Киев, а другият - републиканецът Стив Скалис от окръг Лос Анджелис - се смята за по-голям поддръжник на Украйна.

Снимка: Getty Images

"Определено подкрепям и двете (помощта за Украйна и Израел - бел. ред.), но не бива да ги обвързваме", казва Ариел Коен, старши сътрудник в Евразийския център към Атлантическия съвет и член на Съвета за международни отношения. "Това би било прекалено политизиране на помощта за Израел и ние трябва да я аргументираме по същество".

Още: Хипотези: Нетаняху нарочно не е спрял "Хамас", Русия има общо с атаката? (ВИДЕО)

Свързването на Украйна и Израел може да даде на Белия дом възможност да засили по-широкото си послание, че Америка е длъжна да помага на своите демократични съюзници, когато те са нападнати от безмилостни или недемократични сили. Белият дом не е единственият, който вижда връзка между каузите на Йерусалим и Киев.

"Ние, в Украйна, изпитваме особени чувства по отношение на случилото се", написа в събота украинският президент Володимир Зеленски в Twitter. "Нашата позиция е кристално ясна: всеки, който причинява терор и смърт, където и да е на планетата, трябва да бъде подведен под отговорност".

Още: Никой не вижда голямата картинка: Израел ще спечели битката с "Хамас", но ще загуби войната

Според американски служители израелските официални лица са отправили няколко конкретни искания към Вашингтон в отговор на военната офанзива на "Хамас", включително попълване на запасите от прехващачи за ПВО системата "Железен купол", бомби с малък диаметър, различни боеприпаси за картечници и засилено сътрудничество за обмен на разузнавателна информация, свързана с потенциални военни действия в Южен Ливан.

Още: САЩ пращат още изтребители F-15 и F-35 в Близкия изток

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Почина първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек

"Забравя накъде отива": Тръмп с нови подигравки за възрастта на Байдън

Стигат до близо метър дължина: Гигантски африкански плъхове превзеха остров в щата Флорида

Коя държава наричат Дубай на Южна Америка? Едно голямо южноамериканско икономическо чудо:

Откраднат кабел предизвика влакова катастрофа с 50 ранени

Байдън за Тръмп: Да се беше послушал сам и да си инжектира белина

Почина най-успешният инвеститор на всички времена (СНИМКА)

Десетки ранени при влакова катастрофа в Аржентина (ВИДЕО)

САЩ: Новата руска офанзива няма да постигне значителни успехи

САЩ: Няма признаци за мащабна израелска офанзива в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка