Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради С-400: САЩ заплаши да изхвърли Турция от производството на F-35

10 май 2019, 18:40 часа • 5634 прочитания

САЩ заплаши да изхвърли Турция от програмата за супер изтребителите от пето поколение F-35. Вашингтон обяви, че проучва варианти да замести Турция с друга държава.

Това обяви на брифинг зaместник-министърът на отбраната на САЩ за снабдяване и логистика Елън Лорд, предава TACC.

Причината за радикалния ход са плановете на Анкара да купи руските зенитно-ракетни системи С-400.

"Работим от известно време върху разглеждане на алтернативни варианти в рамките на веригата на доставки за F-35. Независимо от всичко, ние продължаваме да работим с Турция и се надяваме, че тя ще използва за нейната противовъздушна отбрана система, която отговаря на стандартите на НАТО", разкри Лорд.

Двете държави имат сериозни разногласия за ракетните системи, които не успяха да преодолеят и на срещата миналия месец. Анкара смята, че въпросът за С-400 касае главно националната ѝ сигурност, докато Вашингтон счита за заплаха руските зенитни ракети, предлагайки на турците да ги заменят с американските "Пейтриът".

Това е поредният ултиматум на САЩ срещу Турция, която вече няколко пъти намеква, че държавата на Босфора няма да получи изтребителите F-35, ако завърши покупката на руските ракети. 

Сделката за С-400 обаче изглежда необратима, тъй като има подкрепата на държавните ръководители Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Според турския президент Русия е предложила много по-добри условия за ракетните си системи, отколкото американците за "Пейтриът".

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес