Асеновградската смарт експозиция "В зората на европейската цивилизацията" гостува в Пловдив

4058
Асеновградската смарт експозиция "В зората на европейската цивилизацията" гостува в Пловдив
Снимка: Actualno.com

Смарт експозицията "В зората на европейската цивилизацията" на Исторически музей Асеновград ще гостува в Пловдив за първи път, предаде кореспондентът на Actualno.com в Асеновград.

Експозицията, която ще бъде открита днес в Пловдив в 17.30 ч., е посветена на 115 години от рождението на археолога ст. н.с. Петър Детев. Това разказа за Actulano.com Запрянка Кръстева - уредник в отдел „История“, направление „Археология и нумизматика“ в Исторически музей Асеновград.

Филм за подходите при работа с деца с психични проблеми показват в Асеновград

Филм за подходите при работа с деца с психични проблеми показват в Асеновград. Прожекцията се провежда днес (24 септември) в лекционнат...

Мобилната изложба се състои от 20 табла. Те показват артефактите, открити в праисторическото селище при село Мулдава, община Асеновград.

"Уникалното е, че всяко едно от таблата показва анимация с виртуален гид. Той доразказва историята и легендата за селището. В тази връзка е създадено приложение за смартфони и таблети, с помощта на иновативната технология разширена реалност“, уточни Кръстева. Автор на мобилното приложение е професор Йордан Детев от института по „Виртуална култура” към Софийския университет.

Праисторическото селище край Мулдава е открито в периода 1965 г.-1967 г. от археолозите Петър Детев от Регионалния исторически музей в Пловдив и Росица Морева от Исторически музей Асеновград, след като провеждат теренни археологически проучвания в местността „40-те извора“, обясни Запрянка Кръстева.

Асеновградската изложба гостува по покана на Общински институт „Старинен Пловдив”. Първата по рода си смарт експозиция ще бъде експонирана в Малката Базилика в Пловдив, намираща се на булевард „Мария Луиза“ №225 - между блокове №22 и №23. Пловдивчани и гости на града ще имат възможност да разгледат изложбата до 26.10.15 г.

Адвокатът на арестувания шеф на полицията в Асеновград: Топят го заради орехи

Арестуваният началник на РПУ Асеновград Димчо Темелков вече е осъден, заяви днес на брифинг в Пловдив адвокатката му Зоя Тошкова. Същот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com