Безработицата в Асеновградско е намаляла през 2019 г.

3631
Безработицата в Асеновградско е намаляла през 2019 г.
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Малко над 1 550 е средномесечният брой на регистрираните безработни през 2019 г. в Дирекция "Бюро по труда" - Асеновград, съобщиха за Actualno.com от ведомството. Той е с около 150 души по-малък в сравнение с 2018 г. В община Асеновград средното равнище на безработицата е 6,1%, а в Лъки - 3%. Средната възраст на регистрираните в асеновградското "Бюро по труда" лица е около 41 г., докато в Лъки надвишава 49 г.

Средномесечният брой на безработните жени в Асеновградско през 2019 г. е малко над 1 000. От регистрираните в Дирекция "Бюро по труда" - Асеновград лица през миналата година приблизително 18% са с основно образование, а повече от 31% са с начална и по-ниска образователна степен. Около 38% от безработните са със средно образование и малко над 12% са с висше образование. През 2019 г. средномесечният брой на продължително безработните лица е 352, което е близо 23% от всички регистрирани безработни в асеновградското "Бюро по труда".

Борисов: Безработицата в България през ноември се понижи до 3,7%

Безработицата в България през месец ноември 2019 г. се понижи до 3,7%. Това написа във Facebook премиерът Бойко Борисов. Според него т...

"По смисъла на Закона за насърчаване на заетостта, "Продължително безработни" са безработни лица с непрекъснато поддържана регистрация в поделение на Агенцията по заетостта не по-малко от 12 месеца", уточняват от местната структура на държавното ведомство. За миналата година със съдействието на "Бюро по труда" в града са започнали работа над 2 000 лица. От тях повече от 1 600 души са започнали работа в реалната икономика на община Асеновград. Работните места са разнообразни, като най-голям е броят на хората, които работят в преработващата промишленост - близо 44%. Около 14% от започналите работа са в хотелиерството и ресторантьорството, а 12,5% са в сферата на услугите.

Директорът на Дирекция "Бюро по труда" - Асеновград Петя Илиева обясни, че с цел да се улесни устройването на работа на безработните лица, да се подпомогне адаптацията и задържането им на работа, както и да се активират неактивните лица, през юли 2019 г. е стартирало прилагането на 3 нови услуги: консултация и менторство след започване на работа; семеен трудов консултант; мобилно бюро по труда.

Ето и актуалните свободни позиции на територията на община Асеновград към 28.01.20 г.

Работни места за лица с висше образование: 1 психолог; 1 логопед; 1 социален работник; 1 учител - практическо обучение - фризьорство.

Борисов: Рекордно ниска безработица - който не иска да работи, той не работи

"В началото на мандата с колегите от "Обединени патриоти" поехме ангажимент брутният вътрешен продукт (БВП) да е 110 млрд. лева. В моме...

Работни места за лица със средно и основно образование: 1 производител - ръчно на хляб; 2 машинисти - пътно-строителни машини; 4 машинни оператори - шиене; 2 чистачи/хигиенисти; 2 пазачи - невъоръжена охрана; 1 търговски представител; 1 общ работник - промишлеността; 2 маникюристи; 2 козметици; 3 охранители; 2 обслужващи работници - промишлено производство; 2 лепачи; 2 готвачи; 5 машинни оператори - производство на пластмасови изделия; 1 касиер; 1 шлосер; 4 екструдеристи; 1 електротехник - промишлено предприятие; 3 печатари; 1 рецепционист - хотел; 1 продавач-консултант; 1 монтажник на плоскости; 1 младши специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com