Бъдещи невести оставят нишани в "мълчана" вода в Асеновград

2178
Бъдещи невести оставят нишани в "мълчана" вода в Асеновград

Подготовката за обичая „Калиница” в Асеновград започва тази вечер. От 16 ч. до 18 ч. малки момичета – жители и гости на града - имат възможност да оставят своите нишани в Етнографската къща. Младите дами трябва да се запишат и да поставят в „мълчана“ вода свои гривни, гердани, пръстени или други лични вещи. Менчето се покрива с бяла кърпа и се оставя да пренощува под открито небе, заедно с нишаните, независимо от времето. Водата е наречена „мълчана“, защото се пълни мълчейки. Но не от чешмата, а от някой от асеновградските извори. Утре /24.06.16 г. - Еньовден/ точно в 8:30 ч. малките булки трябва да дойдат отново в Етнографската къща в Асеновград.

Според поверието те ще получат обратно своите нишани, но вече закичени с наричания за бъдещия семеен живот. Пожеланията, отправени към калиниците, обикновено посочват професията на евентуалния съпруг на момиченцето. След като всички деца получат обратно нишаните си, от двора на Етнографската къща ще стартира традиционното литийно шествие. И тази година то ще се отправи към църквата „Свети Николай Чудотворец“. Там ще бъде отслужена празнична литургия за здраве.

Обмислят ликвидация на „Обреден дом“-Асеновград

Обмислят дейността на общинското търговско дружество „Обреден дом“ в Асеновград да бъде прекратена. Идеята е то да премине...

Шествието на калиниците ще продължи към параклиса „Света Богородица-Въведение“, а от там ще се насочи към Градския парк. През цялото време изпълнението на обичайната песен „Вижте нашата калиници колко е красива“ ще оглася града. Занаятът на булчината украса и премяна в Асеновград се развива постепенно в продължение на повече от 100 години. В очакване на сватбения ден бъдещи невести прииждат от всички краища на България. Обичаят „Калиница“ е единствен по рода си в страната и се провежда само в Асеновград на връх Еньовден. А празникът идва с уханието на лековити билки, със силата на водата и с най-високото слънцестоене. Асеновградчани обличат своите малки момичета като булки. Пеят се песни за калиниците. Този празник изпъстря Асеновград. Грабва с красотата си любопитството, както на местните, така и на много гости и туристи. Малките асеновградчанки имат възможност да участват в обичая „Калиница“ не повече от три пъти. Долна възрастова граница за участничките няма. Понякога дори бебета са обличани като булки и заедно с родителите си се включват в празника. Условие е калиниците да не са по-големи от 10-годишни или 12-годишни.

Обичаят с наричанията в Етнографската къща в града бе възстановен преди около пет години. На всеки следващ Еньовден дворът на музейната институция се изпълва с все повече малки момичета, облечени в бяло, дошли да почетат обредната практика. В празника в Асеновград и тази година се очаква да се включат повече от 50 деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com