Деца от Асеновград станаха пожарникари за час (СНИМКИ)

8597
Деца от Асеновград станаха пожарникари за час (СНИМКИ)
Снимка: Градска библиотека-Асеновград

Около 50 ученици на различна възраст, участници в програмата "Ваканция в библиотеката" в Асеновград, посетиха РСПБЗН в града по повод Седмицата на пожарната безопасност и професионалния празник на пожарникарите - 14-ти септември.

При визитата си децата научиха как се подава сигнал за възникнал инцидент, седнаха на пожарникарското място в огромните противопожарни автомобили. Накрая бе направен и курбан за здраве на всички служители.

Пожарникари провеждат седмица на безопасност в Русенско

От 9 до 15 септември в страната се провежда традиционната Седмица на пожарната безопасност. В Русе проявите започват с Ден на отв...

Малчуганите се запознаха с оборудването на специалните коли и екипировката на огнеборците. Видяха необходимите инструменти за работата и научиха основното за предотвратяване на битови пожари. Осъзнаха опасността от игра със запалими предмети. Разгледаха и сградата на самата пожарна в Асеновград, състояща се от няколко етажа с различни стаи, една от които специализирана дежурна, приемаща сигналите. Научиха как да се предпазят при възникнал пожар и как да внимават да не запалят такъв.

Децата разбраха, че пожарникарите се отзовават не само при гасене на пожари, но те биват повикани и при всяко природно бедствие - земетресение, наводнение, ураган, тайфун, както и при пътнотранспортни произшествия. Интерес у пожарникарите предизвика специалният поздрав на малките посетители. Те изиграха танца на пожарникаря, предварително подготвен по тяхна инициатива. От посещението си в асеновградската пожарна децата бяха най-силно впечатлени, когато пожарникарите демонстрираха подготовката за качването на оборудването в колата и тръгването с включени сирени за отзоваване на подаден сигнал.

Над 40 пожарникари се борят с пожарите до Атина

Според гръцката пожарна служба, край град Виронас, в югозападната част на Атина, с пожар се борят 32 пожарникари с 15 превозни средства...

Традиционно, Седмицата на пожарната безопасност бе отбелязана и в Раковски. В рамките на празничните дни там бяха предвидени разкриване на временна приемна в РСПБЗН на Раковски за граждани. Проведе се Ден на отворените врати, при който ученици и възрастни имаха възможността да разгледат сградата, оборудването, пожарникарските специализирани автомобили и да се поинтересуват за професията. По повод празника бе организиран и празничен спортен ден в РСПБЗН-Раковски, на който бяха поканени бивши служители от органите за ПБЗН. Деца от ОДЗ "Детелина" и ОДЗ "Иглика" пък се запознаха с дейността на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец” и дейността на РСПБЗН, като беше представена противопожарна техника по линия на европейски програми.

Целта на Седмицата за пожарната безопасност е ангажиране на общественото внимание към дейността на противопожарната институция, ролята и значението на взаимодействието й с органите на местната изпълнителна власт и необходимостта от оказване на съдействие, от страна на населението, при потушаването на възникналите в поземления и горския фонд пожари. Идеята на подобни мероприятия е засилената превантивна и административно наказателна дейност на органите за ПБЗН. Цели се също да се наблегне и на значението на ранното формиране на противопожарната култура у подрастващите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com