X
 
 

Деца от Асеновград станаха пожарникари за час (СНИМКИ)

1906 0
photo of Деца от Асеновград станаха пожарникари за час (СНИМКИ)
Снимка: Градска библиотека-Асеновград
Около 50 ученици на различна възраст, участници в програмата "Ваканция в библиотеката" в Асеновград, посетиха РСПБЗН в града по повод Седмицата на пожарната безопасност и професионалния празник на пожарникарите - 14-ти септември.

При визитата си децата научиха как се подава сигнал за възникнал инцидент, седнаха на пожарникарското място в огромните противопожарни автомобили. Накрая бе направен и курбан за здраве на всички служители.

Пожарникари провеждат седмица на безопасност в Русенско

От 9 до 15 септември в страната се провежда традиционната Седмица на пожарната безопасност. В Русе проявите започват с Ден на отв...

Малчуганите се запознаха с оборудването на специалните коли и екипировката на огнеборците. Видяха необходимите инструменти за работата и научиха основното за предотвратяване на битови пожари. Осъзнаха опасността от игра със запалими предмети. Разгледаха и сградата на самата пожарна в Асеновград, състояща се от няколко етажа с различни стаи, една от които специализирана дежурна, приемаща сигналите. Научиха как да се предпазят при възникнал пожар и как да внимават да не запалят такъв.

Децата разбраха, че пожарникарите се отзовават не само при гасене на пожари, но те биват повикани и при всяко природно бедствие - земетресение, наводнение, ураган, тайфун, както и при пътнотранспортни произшествия. Интерес у пожарникарите предизвика специалният поздрав на малките посетители. Те изиграха танца на пожарникаря, предварително подготвен по тяхна инициатива. От посещението си в асеновградската пожарна децата бяха най-силно впечатлени, когато пожарникарите демонстрираха подготовката за качването на оборудването в колата и тръгването с включени сирени за отзоваване на подаден сигнал.

Над 40 пожарникари се борят с пожарите до Атина

Според гръцката пожарна служба, край град Виронас, в югозападната част на Атина, с пожар се борят 32 пожарникари с 15 превозни средства...

Традиционно, Седмицата на пожарната безопасност бе отбелязана и в Раковски. В рамките на празничните дни там бяха предвидени разкриване на временна приемна в РСПБЗН на Раковски за граждани. Проведе се Ден на отворените врати, при който ученици и възрастни имаха възможността да разгледат сградата, оборудването, пожарникарските специализирани автомобили и да се поинтересуват за професията. По повод празника бе организиран и празничен спортен ден в РСПБЗН-Раковски, на който бяха поканени бивши служители от органите за ПБЗН. Деца от ОДЗ "Детелина" и ОДЗ "Иглика" пък се запознаха с дейността на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец” и дейността на РСПБЗН, като беше представена противопожарна техника по линия на европейски програми.

Целта на Седмицата за пожарната безопасност е ангажиране на общественото внимание към дейността на противопожарната институция, ролята и значението на взаимодействието й с органите на местната изпълнителна власт и необходимостта от оказване на съдействие, от страна на населението, при потушаването на възникналите в поземления и горския фонд пожари. Идеята на подобни мероприятия е засилената превантивна и административно наказателна дейност на органите за ПБЗН. Цели се също да се наблегне и на значението на ранното формиране на противопожарната култура у подрастващите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители