X
 
 

Глобиха асеновградчанка, паркирала върху зелена площ. Тя твърди, че не е в нарушение

5597 0
Глобиха асеновградчанка, паркирала върху зелена площ. Тя твърди, че не е в нарушение
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова
100 лева глоба отнесе асеновградчанка, паркирала колата си в зелена площ и отказала да премести колата с мотив, че не е нарушила правилата. Ситуацията се разиграла на 10.04.19 г. Между собственичката на паркиран автомобил и живеещи в района граждани, които искали да извършват товаро-разтоварителна дейност, възникнал конфликт. Хората установили, че колата на жената била паркирана на тротоар, и то върху тревната площ.

Собственичката на автомобила първоначално не била там и затова се наложило недоволните да извикат полиция. Когато дошли на мястото, полицейските служители извършили справка в ОД на МВР и по регистрационния номер на колата установили кой е собственикът. Извикали я да излезе от дома си, за да разговарят. В процеса на разговора жената категорично обяснила, че не смята паркирането за неправилно и отказала да премести лекия си автомобил.

Мълчанието на чиновниците: Крие ли зам.-кмет колко са фишовете за неправилно паркиране в Асеновград?

В днешното издание на рубриката "Мълчанието на чиновниците" ще зададем публично въпросите, касаещи работата на Дейност "Инспекторат, па...

Собственичката била поставила колата си върху тревна площ, тип градинка, в близост до оградата на дома си върху тротоар. Междувременно възникнал скандал между жената и хората, извършващи товаро-разтоварителна дейност с мотив, че превозното средство им пречи да осъществят работата си. В крайна сметка, полицейските служители взели отделно отношение, като на нарушителката съставили акт за установяване на административно нарушение. Глобили я със 100 лева.

Съгласно Закона за устройство на територията, "озеленените площи, които представляват публична собственост, не могат да бъдат продавани, преотстъпвани и обременявани с вещни тежести, както и да бъдат използвани за други цели" и "съществуващи озеленени площи, представляващи публична собственост, се устройват и опазват като защитени територии...", а "тротоар" е изградена, оградена или очертана с пътна маркировка надлъжна част от пътя, ограничаваща платното за движение и предназначена само за движение на пешеходци".

В случая се касае именно за паркиране на лек автомобил „Пежо" върху зелена площ, отредена за градина, представляваща публична общинска собственост, което е забранено. Жената решила да обжалва наложеното й наказание. Районен съд-Асеновград обаче преценил, че глобата, която е в минималния за нарушението размер - 100 лева - е законосъобразно определена. Предвид било взето и това, че за налице смегчаващите отговорността обстоятелства – първо нарушение, близост до дома на жалбоподателката, от една страна, а от друга страна са налице утежняващи отговорността обстоятелства – поради неправилното паркиране е възпрепятствана товаро-разтоварителна дейност на трети лица и мястото, на което е паркиран лекият автомобил, налага преминаване през тротоар и се създава опасност за пешеходците.

С тези мотиви съдът потвърди наказателното постановление за наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100 лева. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Административен съд- Пловдив в 14–дневен срок от съобщаването му на страните.

Столичен инспекторат с обяснение как да различаваме фалшиви фишове за неправилно паркиране

Когато санкционираме за неправилно паркиране, не поставяме фиш, а констативен протокол. Това заяви Полина Асенова от Столичния инспекто...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители