И медиците от асеновградската болница искат по-високи заплати

1861
И медиците от асеновградската болница искат по-високи заплати
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Медици от Асеновград излизат на мирен протест днес следобед, в подкрепа на националното недоволство. Причина за протестните действия са ниски заплати. Очаква се медицинските сестри в Асеновград да излязат пред общинската болница в града точно в 15:00 ч. днес. Те ще бъдат подкрепени от свои колеги от други звена в болничната структура. Заплатите на асеновградските медици са в различен размер, според длъжността и други фактори, заяви пред Actualno.com шефът на МБАЛ-Асеновград - доктор Иван Червенков.

Той обясни, че е уведомен за протестът на служителите му, но по-голям размер от настоящия фонд няма как да бъде отделен. Червенков посочи, че в асеновградската болница дори има медицински сестри, които получават по-голямо месечно възнаграждение, отколкото някои лекари и затова няма накъде да бъдат увеличени, поне на този етап. Той подчерта, че заплатите са съизмерими със средната в професията за страната, като в отделни случаи дори я надвишават. Възнагражденията са различни за рентгеновите лаборанти, за медиците в Спешно отделение, за операционните сестри и т.н. А относно протеста, доктор Червенков уточни, че за да има подобни искания за увеличение на заплатата, следва "да бъде представена сравнителна характеристика със средната за страната, например, и да се търси реално това, което се взима".

Медицинските сестри започват ежедневни протести

Медицинските сестри обявиха, че от утре, 21 март, започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава...

Според управителя на МБАЛ-Асеновград, проблемът с възнагражденията на медицинските работници може да бъде разрешен поне частично, като се осигурят допълнителни плащания на служителите, ако си заработят такива. "Защото бидейки основни заплати, това са много средства, които няма да могат да се покрият от Националната здравно-осигурителна каса. И може би, около 90% от увеличението ще трябва да бъде осигурено от бюджета на болницата. Така че тук се търси един умерен баланс между фонд "Работна заплата" и разходите по осъществяване на лечебна дейност на пациентите", допълни Иван Червенков.

Той посочи и друг метод за справяне с кризата, а именно - там, където има извършена работа да се заплаща 100% от Националната здравноосигурителна каса. В МБАЛ-Асеновград се е случвало понякога да бъдат обслужвани пациенти, общите разходи за които да надвишават 100 000 лева и са за сметка на здравното заведение. А после тези пари не се възстановяват от касата, което допълнително ощетява бюджета на болницата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com