Миряни от Асеновград: Отец Йордан да дойде при нас за прошка

4900
Миряни от Асеновград: Отец Йордан да дойде при нас за прошка

Поредното мълчаливо бдение се проведе снощи в двора на асеновградския храм „Света Богородица-Благовещение“. Миряни отново се събраха в подкрепа на отец Тодор. Всеки от присъстващите запали свещ и пред своя пламък отправи молитва към Божията майка. А молбата им бе отец Тодор да се върне в храма, на който отдаде целия си живот.

Десетките събрали се на мълчаливото бдение се помолиха и на Исус Христос „да даде вразумление на митрополит Николай“. После групово бе изречена молитвата „Отче наш“. Последва няколко минути мълчание пред запалените свещи. Относно призивът за помирение, от страна на архиерейския наместник на Асеновград ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, миряни коментираха, че не те трябва да отидат при него, а той да се обърне към тях. „Защото на първото ни събиране тук, в този храм, след назначаването на отец Стилиян, отец Йордан каза, че нищо няма да се случи. Той обеща, че свещеник Тодор няма да бъде преместен от „Света Богородица-Благовещение. А виждаме какво се случи по-късно“, развълнувано обясниха присъстващите на бдението.

Архиерейският наместник на Асеновград към миряните: Нямате право да ме сваляте от поста

Митрополитските „въртележки“ в Асеновград продължават. С решение на Епархийския съвет, назначеният преди месеци архиерейски...

Асеновградчани са категорични, че скандалът и демонстрациите ще приключат единствено в случай, че отец Тодор бъде върнат на служение в Рибната църква. „Неговото място е тук. От този храм е започнал и тук трябва да приключи своята служба.“, категорични са миряните. Един от организаторите на бдението - доктор Светозара Филипова - изрази личното си мнение пред Actualno.com в едно изречение. Тя посочи, че хората са убедени, че Бог ще въздаде на всеки според делата му.

По време на бдението в двора на Рибната църква в Асеновград словесно бе нападнат отец Веселин Хаджиламбрев. Припомняме, че към момента той заема председателския пост, на мястото на отец Тодор. Протестиращите се обърнаха към него с въпроси от рода на „Християнско ли е митрополит Николай да изгони вярващ от храм?“ и „Защо никой от свещениците не се подписа против заповедта на пловдивския владика и в подкрепа на отец Тодор?“. В отговор свещеник Веселин се обърна към недоволстващите с думите: „Ние сме свещеници да изпълняваме служенията. Всеки ръкоположен отец подписва декларация, че където и да го изпратят в рамките на епархията той трябва да отиде, независимо дали му харесва, или не.“, посочи настоящият председател на настоятелството в Рибната църква в Асеновград. Той уточни, че в крайна сметка свещеник Тодор не е отишъл на края на света и всеки може да се черкува където пожелае. Следващият мълчалив протест с молба да зачетат мнението на миряните е планиран за този петък 17.06.16 г./ от 18.30 ч. на същото място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com