Отказ за касиране на изборите в с. Конуш получи от съда Филип Гурдев

3268
Отказ за касиране на изборите в с. Конуш получи от съда Филип Гурдев
Снимка: Facebook/Филип Гурдев

Отказ за повторно преброяване на бюлетините от местния вот за кмет на асеновградското село Конуш постанови Административен съд-Пловдив. Припомняме, че делото бе образувано по жалба на неспечлилия кандидат от БДС "Радикали" Филип Гурдев. Той оспорва решението на Общинска избирателна комисия (ОИК) в Асеновград, с което за кмет на селото е избран Георги Ваклушев, издигнат от „БСП за България“.

В жалбата си до съда Гурдев посочва, че то е незаконосъобразно, тъй като протокол на СИК 160100077 е подписан от членовете на избирателната комисия, като това е станало и в присъствието на съпругата на вече настоящия кмет - Вера Ваклушева, в качеството й на представител на партия. Жалбоподателят заявява, че тя "неправомерно е участвала при преброяването на резултатите от гласуването и тяхното отразяване, като не е имало регистрирани пълномощници на тази политическа сила в ОИК-Асеновград".

Кметът на село Конуш подаде оставка, секретарката заема поста му

Секретарката на селски кмет зае поста му. Поради подаването на оставката на Кирил Балджиев, като кмет на село Конуш и прекратяване прав...

Филип Гурдев твърди, че са налице нарушения при отразяване на действителните и недействителните гласове от проведеното гласуване, "като същите не са вадени една по една от изборната кутия, имало е и смесване на бюлетините". Освен всичко, не му е била осигурена пряка видимост при подреждането, ваденето и броенето на бюлетините. Като други основания за искането си да бъдат касираниизборите в Конуш, в жалбата на кандидата на ДБС "Радикали" се посочва "липса на коректна дата на протокол на ОИК, разминавания с протокол на СИК, относно брой избиратели, брой гласували, неизползвани бюлетини, действителни гласове, намерени бюлетини и други". От своя страна, кметът на селото Георги Ваклушев оспорва жалбата на Гурдев, като неоснователна. В доводите си той посочва, че всички твърдения на кандидата на ДБС "Радикали" се явяват недоказани.

Сред мотивите на Административен съд-Пловдив да откаже отварянето на чувала е, че протоколът на ОИК е подписан от всички членове на комисията, като липсват вписани възражения и особено мнение, относно отразените в него резултати. Освен това, в решението на съда се посочва, че не е установен по категоричен и несъмнен начин да са налице причини при преброяването, които да се отразяват на класирането на кандидатите. "Всички изложени от жалбоподателят обстоятелства в подадената жалба, макар и да касаят нарушения, не са повлияли на крайния резултат, касаещ отчитането на действително подадените гласове за всеки един от кандидатите за кмет", отчитат магистратите в Пловдив.

И посочват, че Филип Гурдев не е заявил желанието си за откриване на производство по оспорване истинността на протоколите на СИК, както и на документите, съставени и подписани във връзка с тях. Магистратите припомнят, че за да бъдат обявени изборите за незаконни трябва едновременно да са налице две предпоставки: съществени, особено тежки нарушения на изборния процес, относими към основополагащите демократични конституционни принципи на избирателното право - общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване, както и тежестта на тези нарушения да е от такова естество, че да е невъзможно да се установи действителната воля на избирателите. В случая в асеновградското село Конуш не са констатирани такива нарушения, които да опорочат избора за кмет на кметство на втори тур, проведен на 03.11.19 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com