Романът "Нула време", питащ за смисъла на живота - с премиера в Асеновград

4738
Романът "Нула време", питащ за смисъла на живота - с премиера в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Романът, който пита за смисъла на живота, именуван "Нула време", ще бъде представен за първи път пред асеновградска публика. Това е 11-ото поредно произведение на писателя Николай Табаков, който живее в китното родопско село Яврово, разположено в близост до Асеновград. Авторът е избрал името "Нула време", защото смята, че всеки един човек е подчинен на обстоятелства в този живот.

"Всички живеем в някакво ограждане, което всъщност сами сме си изградили. Става въпрос за "сега" времето и "тук" пространството, което не умеем да го избягваме. Например, ние казваме "моят часовник", "моят компютър", "моят автобус". Само че, ако се вгледаме внимателно ще видим, че не те са наши, а ние сме техни. Ние се подчиняваме на един външен ритъм, който ни кара да забравяме да се запитаме кои сме, защо живеем, къде отиваме. Дори дали има някакво друго време, в което може да се живее, а не в това, от което изпитваме непрестанен страх от смъртта и т.н.", обясни пред Actualno.com Николай Табаков.

Стефан Данаилов и Георги Тошев представят "Романът на моя живот" в страната и чужбина

Най-продаваната книга през последните четири месеца в България „Романът на моя живот“, създадена в съавторство между популя...

Творбата се занимава с тези казуси, защото според автора, ако в една книга липсват вечните екзестенциални въпроси на човека, то тогава няма да бъде точно литература, а четиво. Писателят е категоричен обаче, че ако тези питания са поставени "дидактично, глупаво или някак началнически", няма как да се получат отговори. Сюжетът на книгата "Нула време" съдържа различни жанрове. Има комични моменти, на места е иронична, шегува се с политиците. В произведението се сблъскват две любопитни доктрини. Едната е православието - с Библията и загадките и притчите, заложени в нея. Другата развива дзен будизма. Според Табаков двете религии говорят за едни и същи неща на различни езици. И именно те говорят за излизане от "сега" времето.

"Затова и книгата е наречена "Нула време". Защото става въпрос за отиване към всеобщия живот и неговата безкрайност. Затова и "Нула време", защото човек може да преодолее времето и страха от този физически край, наречен смърт", разказа писателят. Действието в романа се развива доста бурно. Съдържа любовна история, ревност, смешни и тъжни хора и дори убийство. Разказва се и за личности, които са "забравили себе си", за да станат политици. Героите в романа са над 20 на брой и всеки един от тях е с различен и интересен характер, който се развива поотделно. Те се променят непрекъснато. Това води да междучовешки отношения, които избуяват, избистрят се, а дори и избухват от време на време.

Книгата е лесна за четене, дори без читателят да се задълбочава в смисъла й. "Човекът е единственото живо същество, което може да каже "не". Той може да отрече обстоятелствата, които го притискат, и да направи решителна крачка. Когато човек действително се интересува от себе си, той неминуемо отива към такова категорично "не". Ето защо посланието на романа е да даде на хората един малко по-прекрасен свят", уточни авторът. В заключение Николай Табаков увери, че книгата не е издадена предизборно, въпреки сюжета й. Напротив - тя е творена в продължение на три години, а всеки един човек може да се припознае в някой от героите.

Романът ще бъде официално представен в Асеновград в Градска библиотека "Паисий Хилендарски" на 12.09.19 г. от 17:30 ч.

Радан Кънев издава роман

Заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев съобщи, че ще издаде своя книга. Романът се казва "1 APRIL 2034". Кънев описва книгата си к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com