С образите на "13 безсмъртни българи" се запознаха асеновградчани

3243
С образите на "13 безсмъртни българи" се запознаха асеновградчани
Снимка: Actualno.com

Личността на 13 безсмъртни българи бе представена пред асеновградска публика. Едноименната гостуваща изложба бе открита днес в ранния следобед във фоайето на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград, съобщи кореспондетът на Actualno.com в града.

Постерите са посветени на 13 велики българи и на безсмъртните им дела в името на България. Идеята, чрез образите и характеристиките на тези личности да се отбележат историческите и културните постижения на страната ни, е на богослова Ваклуш Толев.

Вино потече от чешма в Етнографската къща в Асеновград

Ритуално зарязване на лозята в двора на Етнографската къща в Асеновград се проведе по повод големия християнски празник Трифон Зарезан....

Редом до личностите на хан Аспарух – основателят на българската държава, на цар Борис I – този, който приобщава България към християнската цивилизация, на Васил Левски - Апостолът на свободата, са поставени и образите на свети Климент Охридски, цар Симеон Велики, свети Йоан Рилски, Пенчо Славейков и други. На всяко от паната към снимките е изписана и кратка характеристика.

Изложбата започва с представяне на хан Аспарух, наречен основател. За него се казва: „Донесе тук идея за земя и държава!“. Княз Борис е представен като покръстител: „Роди прозрение за етническо обединение и стратегия за култура!“. Цар Симеон /просветител/: „Осъществи стратегия на културата – Златен век на българската книжнина!“.

Свети Климент Охридски /азбучник/: „Изведе буквите из пазвата на народната гълчава!“. Свети Йоан Рилски /покровител/: „Положи аскетичното начало на българското монашество!“. Свети Патриарх Евтимий /мистик и воин/: „Изрази мистичния дух на българина чрез исихазма!“. Отец Паисий /будител/: „Извика миналото като идея за национална свяст и съдба!“. Васил Левски /икона на българската свобода/: „Пред олтара на Живота!“.

Баба Тонка /майка на безстрашието/: „Сумира националната идея на безстрашието – без сълзи пред гроба на България!“. Княз Александър Батенберг /съединител/: „Пожертва трон и династия за съединена България!“. Пенчо Славейков /прозрението на българксия гений/: „Предсети предназначението: Бог и България – единство в двойна плът!“. Ванче Михайлов /воин на оскърбените българи/: „Избра съдбата на прокудените за целокупна България!“. За Цар Борис III /обединител/ се казва: „Осъществи националния дух, като обедини един посветен народ!“.

143-тата годишнина от гибелта на Левски почете Асеновград

143 години от гибелта на Васил Левски отбелязаха асеновградчани и гости на града. Паметта на Апостола бе почетена с традиционния поход-...

Лицата от изложбата „13 безсмъртни българи“ бяха представени пред асеновградчани днес от Петър Николов – председател на Фондация „Безсмъртни българи“, чието дело е експозицията.

Първи с образите на величията се запознаха ученици от 6-ти клас на ОУ „Петко Каравелов“ в Асеновград. Пред гостите на откриването бе прожектиран и филмът „Васил Левски – икона на българската свобода“, който развълнува присътващите.

Пътуващата изложба на Фондация „Безсмъртни българи” тръгна от Пловдив на 01.11.15 г. - Денят на народните будители. Тя вече гостува на Софийския университет, на Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив и на регионалната библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново. Експозицията бе представена и в Музея на религиите в Стара Загора, както и в Карлово. В продължение на месец, до 14 март 2016 г., „13 безсмърти българи“ ще остане в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград. Там всеки пожелал, ще има възможността да разгледа паната и да се запознае с образите и делото на безсмъртните величия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com