Спешното в Асеновград не е в състояние да отговори на новите медицински стандарти

2568
Спешното в Асеновград не е в състояние да отговори на новите медицински стандарти

Мултипрофилното спешно отделение, според стандарта, би следвало да осъществява дейността си на второ и трето ниво на компетентност. А това, в МБАЛ Асеновград е от първо ниво.

„За да достигнем второ трябва да имаме в болницата отделения по кардиология, ортопедия и травматология, неонатология, уроголия и трансфузионна хематология, каквито не е възможно да бъдат разкрити в рамките на 6-месечния гратисен период, който е посочен от Министерството на здравеопазването.“, заяви кметът на асеновградска община доктор Емил Караиванов във връзка с промените в здравната система на национално ниво. Той допълни, че е необходимо и наличие на трима специалисти „Спешна медицина“ и един „Анестезиология и интензивно лечение“.

Официално: Старт на санирането в Асеновград след месец

Санирането на двете сгради в Асеновград, които очакват започването на строително-монтажните работи вече около шест месеца, ще стартира ...

Според Караиванов са завишени и изискванията за площта, на която трябва да бъде разположено спешното отделение – 700 квадратни метра, при работещ един екип от лекар и медицинска сестра. „Със съществуващото ниво на компетентност – първо – е видно, че е невъзможно да отговорим на стандартите, заложени в наредбата от декември 2015 г.“, категоричен бе кметът. Той уточни, че преструктурирането на Спешното в Асеновград към този момент се налага да бъде направено. Предложението на Караиванов е в общинската болница да функционира спешен портал, който в голяма степен да изпълнява функциите на разбирането за спешно отделение.

А относно съкращаването на легла в МБАЛ Асеновград Караиванов допълни, че дали ще бъде предложено допълнително финансиране, или ще се посочи друго решение, предстои да стане ясно, след като бъде взето становище от Общинския съвет в града. „Надяваме се да настъпят промени и здравната карта да не бъде приета в този вид, в който се предлага, за да може асеновградската общинска болница да продължи да функционира.“, изрази личното си мнение по казуса кметът на града.

И уточни, че когато Общинска администрация получи решението за броят на леглата, които ще бъдат финансирани от Национална здравноосигурителна каса, тогава ще се прецени какви мерки да бъдат предприети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com