Свлачище може да откъсне от света три села в Асеновградско

10355
Свлачище може да откъсне от света три села в Асеновградско

Нараства опасността от отцепване на селата Лясково, Яврово и Добралък, заради активирало се свлачище, съобщава кореспондентът на Actualno.com от Асеновград.

С още 1,50 метра надолу пропадна пътят от Асеновград към Асеновата крепост и споменатите населени места. С писмо до областния управител на област Пловдив и с официална заповед е удължено бедственото положение в района на трите засегнати села.

Свлачище застрашава къщи в смолянското село Могилица

Пет къщи в смолянското село Могилица за застрашени от свлачища, каза Митко Чочев, кмет на населеното място. По думите му, стените в те...

Свлачището, чиято дължина на пътя нарастна на 25 метра в последните два дни, не е новосъздало се, а е от съществуващите по този участък. Движението на моторни превозни средства там се осъществява в едната лента на пътното платно, при повишено внимание, от страна не само на водачи на моторни превозни средства, а и на пешеходци. Остава и ограничението за преминаване на автомобили с тегло над 12 тона.

Пропадането е засечено още снощи и незабавно е насипано с баластра /естествен зърнест материал, представляващ смес от дребен пясък и чакъл/. Опасността от ново пропадане в същия участък не е преминала, тъй като активността на свлачището продължава, коментира за Актуално Атанас Тошев - директор в Дирекция „Управление на общиснките актви“ към Община Асеновград. Той увери, че участъкът е обезопасен и обозначен със съответните табели. Тошев припомни също, че за всичките пет свлачищни процеси в района на Асеновата крепост е уведомена Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, както и други институции, но все още се очаква отговор и финансиране, за да може да започне укрепването на проблемните зони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com