Ердоган намекна за референдум за ЕС, хиляди протестират срещу него

1505
Ердоган намекна за референдум за ЕС, хиляди протестират срещу него
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган спомена за евентуално организиране на референдум, който да реши дали преговорите за присъединяване на Турция към ЕС ще продължат или не.

Турският държавен глава каза следното в своя реч: „Те ни карат 54 години да чакаме пред вратата на ЕС, нали. Ние ще можем да се изправим пред нашия народ и да се подчиним на неговото решение“.

Основната турска опозиционна сила призова за анулиране на резултатите от референдума

Основната турска опозиционна сила –Народно-републиканската партия (НРП), смята да оспори пред Конституционния съд резултатите от ...

Отношенията между Анкара и Брюксел сериозно се обтегнаха през последните месеци. Турският президент обвини някои европейски ръководители в „нацистки практики“ след като в някои градове в Германия и Холандия бяха отменени митинги в негова подкрепа.

“ЕС заплашва да замрази преговорите. Всъщност това не е много важно за нас. Нека ни съобщят тяхното решение“, каза още Ердоган по адрес на ръководителите на ЕС.

Междувременно Съветът за национална сигурност на Турция обяви препоръката си за удължаване с още три месеца на извънредното положение в страната. „Направена бе оценка на въведения на територията на цялата страна режим на извънредно положение. С цел осигуряване на защита на правата и свободите на гражданите, демокрацията и принципите на правовата държава, бе взето решение да се препоръка удължаване на извънредното положение“, се казва в документа.

Сега действащото извънредно положение изтича на 19 април. То бе удължавано вече два пъти с по три месеца след опита за преврат на 15 юли 2016 година.

Три от промените, гласувани на референдума в Турция, влизат в сила незабавно

Три от 18-те точки в конституционната реформа, която беше одобрена на референдум в Турция вчера, ще влязат в сила незабавно, съобщава т...

Иначе снощи 2000 души излязоха на протест в Истанбул срещу резултатите от референдума. „Рамо до рамо срещу фашизма“, скандираха протестиращите, които се насочиха към седалището на Върховния избирателен съвет.

По улиците, където преминаваха протестиращите, хората излизаха на прозорците на домовете си и вдигаха шум с тенджери и тигани в знак на солидарност с тях. Полицията остана неутрална към митинга, но предупреждаваше срещу използването на лозунги, които можеха да бъдат сметнати за обидни. Навсякъде в Турция имаше подобни демонстрации, но бяха по-малобройни. Турските медии съобщиха, че в Анталия има 13 задържани.

Първо по-сериозно поздравление за резултата от референдума направи голям западен лидер - американският президент Доналд Тръмп. Той се обади лично на Ердоган, за да го поздрави за успеха. Неофициално, при 99,9% преброени бюлетини 51,3% от гласувалите са казали "да". Избирателната активност е 86%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com