Ердоган: Турция е готова незабавно да предприеме мерки по реализирането на „Турски поток“ (ВИДЕО)

4528
Ердоган: Турция е готова незабавно да предприеме мерки по реализирането на „Турски поток“ (ВИДЕО)
Снимка: Gettyimages.com

Турция е готова незабавно да предприеме необходимите мерки по реализирането на проекта „Турски поток“.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в навечерието на срещата му с руския държавен глава Владимир Путин във вторник.

„Ние сме готови незабавно да предприемем стъпки по направление на реализирането на този проект („Турски поток“ - бел. ред.), да го обсъдим и да вземем решение. Не съществуват никакви препятствия за това“, посочи турският държавен глава.

По думите му почти целият газ в Турция е закупен от Русия. „По данни от края на юли 2016 г. обемът на природен газ, внесен от Русия, е в размел на 12,5 млрд. кубични метра. Това показва колко важен икономически партньор в тази област е Турция“, допълни още Ердоган в интервюто си пред агенция ТАСС.

Припомняме, че проектът „Турски поток“ беше обявен през декември 2014 г., като идеята му беше той да замени „Южен поток“. Плановете са морският участък на „Турски поток“ да се състои от четири части с мощност от 15,75 млрд. куб. м. всяка. Газопроводът трябва да е дълъг 660 км от стария коридор на „Южен поток“ и нови 250 км, които ще са разположени в европейската част на Турция.

Предполага се, че доставката на газ по първата част на газопровода ще е предназначена да задоволи нарастващия турски пазар.

Междувременно Ердоган изтъкна, че западът променя понятия и се отнася към Турция с предразсъдъци

„По някакви причини Западът се занимава с подмяна на понятията и намеква, че политиката на Турция изменя своя светски характер. Но това не е така. Не трябва да се отнасят към Турция с предразсъдъци. Тези процеси, които съществуват в европейското общество по същия начин се намират и в турското общество“, каза президентът, цитиран от БГНЕС.

Ако народът реши, смъртното наказание ще се върне в Турция, заяви Ердоган (ВИДЕО)

"Тази вечер слагаме запетая на бденията в защита на демокрацията, в сряда ще сложим точката", обяви изненадващо турският президент Редж...

Държавният глава също така посочи, че по отношение на въпроса за уважаването и обезпечаването на демократическите права и свободи Турция не може да се сравнява с никоя държава от ЕС.

В своето интервю Ердоган също така посочи, че продължава разследването за убийство срещу пилота на турски самолет, свалил руския изтребител Су-24 през ноември миналата година. При инцидента загина единият от руските пилоти – Олег Пешков.

„Човекът, станал причина за смъртта на руския пилот към настоящия момент се намира в затвора. Съдебният процес срещу него продължава“, посочи турският президент.

Утрешната среща между Путин и Ердоган ще е първата след инцидента със самолета, който доведе до значително влошаване на отношенията между двете държави. През ноември турските ВВС свалиха руски самолет, който според Анкара е нарушил въздушното пространство на Турция на границата със Сирия. Според Москва нейният самолет е бил свален неправомерно над сирийска територия.

Турският президент Реджеп Ердоган отправи и тежки критики срещу Запада в обширно интервю за френския вестник Mond.

WSJ: САЩ няма да предадат Гюлен на Турция

Американската администрация не планира да предава на Турция проповедника Фетхуллах Гюлен, който е обвинен от президента Реджеп Ердоган ...

Според него турците са били оставени сами на себе си по време на неуспелия преврат от нощта на 15 срещу 16 юли.

Ердоган отговаря на критиките за чистката след провалилия се пуч. Той смята, че европейските и американски партньори са проявили липса на съчувствие и подкрепа и изразява съжаление, че никой не е демонстрирал своята солидарност с него.

Ердоган не изключва връщането на смъртната присъда, което на практика ще сложи край на процеса на присъединяване към ЕС. Турският лидер обвинява европейците, че не са изпълнили обещанието си за визова либерализация.

Ердоган продължава да призова за свалянето на Башар ал Асад в Сирия, но обвинява и западните страни, че разчитат на кюрдите в Сирия в борбата срещу „Ислямска държава“.

Западният свят изпадна в противоречие с ценностите, които защитава. Те трябва да бъдат солидарни с Турция, която прие тези ценности. За съжаление Западът предпочете да остави турците сами. Западът не трябва да бъде загрижен за броя на хората, които бяха арестувани и отстранени“, подчертава Ердоган.

Фетхуллах Гюлен: Ердоган се смята за "Емир на вярващите"

Турция оказва натиск върху други държави с цел да бъдат удовлетворени интересите на президента Реджеп Ердоган, като той не се свени да ...

По отношение на членството в ЕС турският президент казва следното: „Вече 53 години чакаме пред вратите на ЕС. Евросъюзът е единственият отговорен и виновен. Никой, освен Турция, не е бил третиран по този начин... ЕС не е искрен в отношенията с Турция. В момента ние сме приютили 3 милиона бежанци, а единствената грижа на ЕС е те да не дойдат на негова територия. Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, няма да има реадмисия“.

„До момента 600 000 души са убити в Сирия. Кой е отговорен за това? Асад. Отговорността за смъртта на 600 000 души не може да получи нашата подкрепа, но някои го подкрепят. Ако ние вярваме в демокрацията, не трябва да играем тази игра. Трябва да правим други неща... На нас ни казват, че ако Асад падне, ще дойде ИДИЛ. Нищо подобно няма да се случи“, казва Ердоган.

Actualno.com припомня, че вчера, 07.08.2016 г., в Истанбул се състоя близо 5-милионен митинг, на който Ердоган държа дълга реч.

Грандиозният митинг в неделната вечер в района Йеникапъ край Босфора беше планиран като заключителен за всекидневните масови демонстрации, последвали проваления опит за преврат от 15 юли. Към финала на дългата си реч обаче президентът даде възможност подобни вечерни митинги да се провеждат още три дни и дори попита гъстото човешко множество дали това ще му бъде удобно. Преди това той описа в подробности преживелиците си от паметната нощ на метежа, които му се стоварили, докато бе на почивка в хотел в Мармарис.

Ердоган заклейми извършителите на престъпното деяние, подчерта липсата дори на минимална разлика между тях и терористите от ПКК и ДАЕШ (групировката "Ислямска държава", бел.ред.), акцентира върху спонтанната и единна народна воля да защити страната си, и намекна, че всички са наясно на кого би била поднесена „на тепсия“ хилядолетната география на Турция, ако метежът бе успял.

Ердоган ще обсъжда икономическото сътрудничество с Путин

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че на преговорите с Владимир Путин ще обсъжда икономическото сътрудничество и кризата след инц...

Междувременно стана ясно, че правителството на Германия приветства сближаването между Анкара и Москва след влошаването на отношенията между двете държави заради инцидента със сваления руски изтребител.

Това заяви днес говорителката на външното министерство в Берлин Завсан Шебли в навечерието на срещата между турския президент Реджеп Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин.

„Ние можем само да приветстваме това“ сближаване, каза тя. „Както Турция, така и Русия са важни играчи по отношение на търсенето на регулиране на конфликта в Сирия“, допълни говорителката.

Тя също така посочи, че Берлин не очаква възможни последствия за партньорствата в НАТО след това затопляне. „Турция е и ще остане важен партньор в НАТО“, добави Шебли.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com