Хаян отслабна, но удари Виетнам

15453
Хаян отслабна, но удари Виетнам
Снимка: Getty

Тайфунът, наречен във Филипините "Йоланда" ("Хаян", V степен, по международната класификация), който причини тежки поражения на архипелага, навлезе във Виетнам на около 160 километра югоизточно от столицата Ханой.

Бурята, която отслабна значително в сравнение със силата си във Филипините, се проявява все още с ураганни ветрове от 120 километра в час. Информацията е на JTWC – метеорологичният център на военноморските и военновъздушните сили на САЩ, разположен в Пърл Харбър на Хаваите.

Повече от 600 хил. души бяха превантивно евакуирани във Виетнам преди идването на тайфуна. Йоланда може да се окаже най-опустошителният в историята на Филипините, ако броят на загиналите се окаже повече от 10 хил. души, както обявиха властите предварително в неделя.

В столицата на Виетнам жителите се подготвят за поройни дъждове и наводнения. Десетки хиляди хора от крайбрежните зони бяха помолени да се подслонят по-далече от бреговете.

"Евакуирахме над 174 домакинства – около 600 хил. души", съобщи виетнамското ведомство за действия при наводнения и бури.

Промяна на пътя на тайфуна на север, докато се очакваше да засегне предимно средната част на страната, ускори евакуацията на още 52 хил. души, според официалната информационна агенция VNExpress, цитирана от АФП.

Всички училища ще останат затворени в столицата в понеделник. Полицейските сили ще отклоняват движението от наводнените зони.

Докато в северните градове се оплакаха от неочакваната промяна, около 200 хил. души от централната част на страната получиха възможността да се върнат в жилищата си. Според информациите във Виетнам няколко души загинаха докато укрепваха покриви и подготвяха домовете си за удара на стихиите. "Хаян" ще продължи движението си на север, после с намаляваща сила на североизток и ще се разпадне сравнително бързо, според военните метеоролози в Хаваите.

По крайбрежието в южните части на Виетнам туристите се наслаждават на хубаво време, сезонът предразполага, съобщават руските информационни агенции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com