Иран: Ако САЩ се оттегли от ядреното споразумение, действаме според ситуацията

1469
Иран: Ако САЩ се оттегли от ядреното споразумение, действаме според ситуацията
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Действията на Иран, в случай на оттегляне на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), ще бъдат определени в зависимост от политическата ситуация, заяви на пресконференция в Ню Йорк иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Той изтъкна, че е невъзможно да се направят предварителни прогнози, предаде БГНЕС.

"Ако САЩ се оттеглят от ядреното споразумение, това ще бъде основа на решението ни и Иран да се оттегли от него. Въпреки това обаче има и допълнителни аспекти, които ще повлияят на нашето решение", подчерта Зариф. Според него такива аспекти ще бъдат "политическата обстановка в конкретния момент" и позицията на страните от Европа.

Рохани не остана длъжен на Тръмп - САЩ са "новите бандити в международната политика"

Иран отказва да предоговаря ядреното споразумение от 2015 година (СВПД) и ще реагира "решително", ако Доналд Тръмп го денонсира, предуп...

Иранският външен министър изрази също така мнение, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще направи сериозна стратегическа грешка, ако рискува да се изтегли от ядрената сделка с Иран.

"Оттеглянето на САЩ от споразумението ще изпрати сигнал на света, че те вече не са надежден партньор. И ще им се наложи да доказват наново, че може им се има доверие", обясни министърът.

Съвместният всеобхватен план за действие бе подписан на 14 юли 2015 във Виена от Иран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция), плюс Германия. Целта на споразумението е да възпре Техеран от разработване на ядрени оръжия чрез налагане на ограничени във времето рестрикции и упражняване на стриктно международно наблюдение на ядрената програма.

По-конкретно страната беше принудена да се откаже от високопроцентното обогатяване (20% и повече) – процес, който ще доближи Иран до количеството обогатен уран, необходим за създаването на атомна бомба. В рамките на споразумението Иран може да обогатява уран на 3,5%, който се използва за захранване на реактори. Обогатяването на 20% също може да се използва за цивилни цели, но на практика стъпката между него и 90% обогатяване, необходимо за създаването на оръжие, е малка. В замяна на ограниченията, Техеран успя да си извоюва значително облекчение на някои от международните икономически санкции.

Тилърсън поиска ядреното споразумение с Иран да бъде ревизирано

Споразумението относно ядрената програма на Иран (СВПД) трябва да бъде ревизирано. Такова мнение изрази американският държавен секретар...

През 2016 година, по време на предизборната си кампания за президент Доналд Тръмп обяви СВПД за "най-ужасната сделка в историята" и обеща още със стъпването си в длъжност да я отмени. Същото обещание той даде и по време на първата си реч пред световната организация във вторник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com