Израел и "Хамас" са се съгласили на прекратяване на огъня

1299
Израел и "Хамас" са се съгласили на прекратяване на огъня
Снимка: Getty Images/Guliver

Израел и „Хамас“ се споразумяха за прекратяване на огъня. Това съобщиха палестинските медии. Израел не е потвърдил информациите, пише още израелското англоезично издание The Times of Israel, цитирано от агенция "Фокус".

Отчетената деескалация настъпи след като две ракети бяха изстреляни от Газа към Тел Авив в четвъртък и израелската армия порази над 100 цели в Ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел. Девет ракети бяха изстреляни от Газа към граничните общности в Израел, шест от които бяха прихванати.

Източници в Газа за пореден път заявиха, че споразумението е било договорено с помощта на египетски посредници. Говорител на терористичната групировка „Ислямски джихад“, Дауд Шехаб, заяви, че неговата организация е „ангажирана с разбирането за прекратяване на огъня“, ако Израел „спре своята агресия срещу палестинския народ“.

Ракетите, изстреляни към Тел Авив, бяха първото подобно нападение след големия конфликт през 2014 г., но не са засегнали жилищни райони и не са причинили преки щети. Оценката на израелските военни установи, че ракетите вероятно са били стреляни към крайбрежния град по погрешка и че силите на „Хамас“ на ниско ниво са били отговорни за изстрелванията.

В отговор на ракетите израелските военни самолети поразиха над 100 цели на "Хамас" в Ивицата Газа през нощта в четвъртък срещу петък. Израел държи „Хамас“, ислямската терористична групировка, която управлява Газа, отговорна за всички атаки, произлизащи от крайбрежния анклав.

Поредна размяна на военни удари между Палестина и Израел

Ракета, изстреляна от Ивицата Газа, се разби в пустинята Негев в южната част на Израел, съобщи израелското държавно радио "Кан", цитира...

В четвъртък служител на "Хамас" заяви за The Times of Israel, че групировката "няма интерес от ескалация" на конфликта с Израел. Той също така е заявил, че не е имал никаква представа кой е изстрелял ракети към Тел Авив.

Министерството на вътрешните работи, ръководено от „Хамас“, нарече изстрелването на ракети към Тел Авив “нарушение на националния консенсус” и заяви, че ще предприеме мерки срещу тези, които стоят зад него.

В петък палестинският комитет, който организира ежеседмични протести по границата на Газа, обяви, че е решил да отложи "демонстрациите в петък", "загрижени за нашия народ и в подготовка за много по-голям протест на 30 март", съобщиха медии на „Хамас“.

От март миналата година по границата с Ивицата Газа се провеждат мащабни петъчни протести, съпроводени със сблъсъци, както и по-малки протести по северната граница на Газа във вторник. Организаторите на протеста не посочиха дали отмяната на петъчната демонстрация е свързана с ракетният обстрел на Тел Авив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com